Maqedonia e Veriut është ndër pjesëmarrësit më aktivë nga rajoni në aksionet e programit COST

Pjesëmarrja e punëtorëve shkencorë dhe hulumtues nga Maqedonia e Veriut në 67 nga gjithsej 70 aksione në kuadër të programit COST për bashkëpunim evropian në shkencë dhe teknologji, të cilat janë realizuar në dy muajt e fundit, e bën vendin një nga pjesëmarrës më aktivë në këtë program, ndër vendet e rajonit. Kështu u konfirmua në takimin e sotëm të ministrit të Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqiri me drejtorin e programit COST, Ronald De Bruin, njoftoi Ministria e Arsimit dhe Shkencës.

Në takimin e zhvilluar në Ministrinë e Arsimit, mori pjesë edhe përfaqësuesi i vendit tonë në bordin drejtues të këtij programi, Zoran Popovski dhe drejtori i Këshillit Kombëtar për Arsim të Lartë dhe Kërkim Shkencor, Gordana Lazhetiq.

Ministri Shaqiri u shpreh i kënaqur që shkencëtarët, studiuesit dhe novatorët nga ky vend janë proaktivë dhe shprehin interes të madh për të marrë pjesë në aksione rrjetëzimi dhe projekte të përbashkëta me kolegë nga vendet e tjera evropiane, duke theksuar se ky është një nga motivet e rritjes së vazhdueshme të buxhetin që ministria e dyfishon dhe investon në shkencë dhe kërkime dhe stimulon studiues të rinj, të rinj, ndër të tjera, të përfshihen në veprimet e këtij programi.

Duke iu referuar arritjeve të deritanishme dhe planeve të ardhshme të COST-it, drejtori i programit, De Bruin, thekson në njoftimin e MASH-it, theksoi se synimi kryesor është krijimi i sa më shumë lidhjeve ndërmjet punonjësve shkencorë dhe kërkimorë nga të ndryshëm. vende dhe rajone, të cilët me idetë dhe iniciativat e tyre do të kontribuojnë në zhvillimin e shkencës dhe teknologjisë, si fusha që janë strumbullari i progresit të përgjithshëm global.

Takimi i ka paraprirë ditës informative për COST, e cila u mbajt sot në ambientet e Fakultetit të Shkencave Bujqësore dhe Ushqimit në UKIM. Nesër shteti do të presë mbledhjen vjetore të Komitetit të Zyrtarëve të Lartë të programit, organizuar nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës.

Në periudhën e ardhshme, Ministria e Arsimit dhe Kulturës do të organizojë edhe disa seminare në universitetet e vendit, me qëllim njohjen më të detajuar me objektivat e këtij programi dhe inkurajimin e sa më shumë përfaqësuesve të komunitetit akademik dhe shkencor. sa më shumë që të marrin pjesë në të”, thekson Ministria e Arsimit dhe Kulturës.

COST është programi më i vjetër evropian për shkencën dhe teknologjinë, i krijuar në 1971. Maqedonia e Veriut është anëtare me të drejta të plota që nga viti 2002.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu