Mesazh shqetësues: “Shpallim alarmin e kuq në planet”

Të gjitha rekordet globale të klimës u thyen vitin e kaluar, paralajmëroi të martën Organizata Botërore Meteorologjike (WMO), duke shprehur shqetësim të veçantë për ngrohjen e oqeaneve dhe shkrirjen e akullit të detit.

Në raportin e saj vjetor mbi gjendjen e klimës globale, WMO vuri në dukje se temperaturat mesatare arritën nivelin më të lartë në 174 vitet e matjes – 1.45 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale. Temperaturat e oqeanit ishin më të lartat në 65 vitet e rekordeve dhe më shumë se 90 për qind e detit përjetoi një valë të nxehtë, sipas WMO.

“WMO po jep një alarm të kuq për botën,” tha Sekretarja e Përgjithshme e WMO Celeste Saulo, e cila mori detyrën në janar. Ajo që kemi përjetuar në vitin 2023, veçanërisht ngrohja e paprecedentë e oqeaneve, tërheqja e akullnajave dhe humbja e akullit të detit në Antarktidë, është një arsye për shqetësim të veçantë.

Ndryshimet klimatike, të nxitura nga djegia e lëndëve djegëse fosile, së bashku me fenomenin klimatik El Nino, thyen rekorde në vitin 2023. Shkencëtarët paralajmërojnë se viti 2024 mund të jetë më i keq pasi El Nino rrit temperaturat.

Raporti paralajmëroi për një reduktim të madh të akullit të detit në Antarktidë. Niveli më i lartë i matur ishte një milion kilometra katrorë më pak se rekordi i mëparshëm, afërsisht sa madhësia e Egjiptit. Kjo prirje, e kombinuar me ngrohjen e oqeanit që shkakton zgjerimin e ujit, ka kontribuar në më shumë se dyfishin e shkallës së rritjes së nivelit të detit në dekadën e fundit krahasuar me periudhën nga 1993 deri në 2002, sipas WMO.

Nxehtësia ishte e përqendruar në Atlantikun e Veriut, ku temperaturat ishin mesatarisht 3 gradë Celsius mbi mesataren deri në fund të vitit 2023, thuhet në raport. Temperaturat më të larta të oqeanit po ndikojnë në ekosistemet detare të ndjeshme dhe shumë lloje peshqish kanë ikur më në veri nga zona në ujëra më të ftohta. /tesheshi.com/


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu