“NATO duhet të pezullojë anëtarësimin e Turqisë nga aleanca”

Një letër e botuar në Financial Times, denoncon pazaret turke për anëtarësimin e Suedisë dhe Finlandës në NATO. Gideon Rachman sugjeron që anëtarët e NATO-s duhet të përgatiten të bëjnë “pazare”, nëse duan që presidenti autokratik i Turqisë, Rexhep Tajip Erdogan të bie dakord me anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO.

Rachman sugjeron që anëtarët e NATO-s duhet të ofrojnë ndihmë ekonomike në këmbim të bashkëpunimit mbi çështjen nordike.

“Problemi me këtë strategji është se ajo shpërblen për sjelljen e keqe të Erdoganit. Kjo do ta inkurajojë atë të shtyjë për më shumë lëshime herën tjetër që NATO ka nevojë për një votë unanime për të shmangur një krizë. Çdo lëshim i nxjerrë nga aleanca do të shfaqet si një fitore diplomatike nga Erdogan, duke e ndihmuar atë në mbështetjen e brendshme dhe të ndihmojë ofertën e tij për rizgjedhje vitin e ardhshëm.

E vërteta është se pazaret funksionojnë vetëm nëse jeni të gatshëm të largoheni. Për sa kohë që Erdogan e di se anëtarët nuk janë të gatshëm të ndërmarrin hapin përfundimtar për të hequr Turqinë, qoftë edhe vetëm përkohësisht, ai do të vazhdojë të ketë dorën e sipërme në negociata.

Anëtarët e NATO-s tashmë e dinë se, ndërsa Turqia i përket NATO-s, Erdogan nuk e bën këtë. Ata duhet të jenë të përgatitur për të punuar drejt këtij qëllimi.

Nëse rregullat e NATO-s do të ndryshoheshin për të lejuar pezullimin e përkohshëm të shteteve anëtare derisa liderët e tyre të riorganizoheshin me vlerat dhe interesat e aleancës, atëherë Erdogan do të kuptonte perspektivën e pasojave reale ekonomike dhe strategjike për veprimet e tij.

Siç thekson vetë Rachman, ishte bojkoti saudit i mallrave turke, dhe jo një ofertë për ndihmë ekonomike, që e shtyu Erdoganin të kërkonte rinovimin e marrëdhënieve me Arabinë Saudite.

Nëse dëshironi të largoheni nga Pazari i Madh me një çmim të drejtë, fillimisht duhet të dini se ku janë daljet”,-shkruhet në Financial Times.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu