Një miliard euro për Ballkanin Perëndimor?

Kryetarja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, këtë javë është në një turne ballkanik, gjatë së cilës pritet të arrijë sot në Shkup. Në kuadër të turit ajo do të vizitojë edhe Sarajevën, Prishtinën, Tiranën, Beogradin dhe Podgoricën. Ardhja e saj pritet, sepse vendet e Ballkanit duan të njihen drejtpërdrejt me paketën e mbështetjes energjetike, me të cilën BE do të ndihmojë vendet e Ballkanit Perëndimor, transmeton InfoShqip.

Siç njoftoi edhe ajo vetë javën e kaluar nga Strasburgu, një pjesë e ndihmës në fushën e krizës energjetike do të jetë përfshirja e vendeve të Ballkanit Perëndimor për blerjen e përbashkët të energjisë me vendet e BE-së. Kjo platformë synon të forcojë bashkëpunimin mes vendeve dhe të reduktojë konkurrencën ndërmjet vendeve në tregun e energjisë.

Mesazhi është solidariteti i BE-së me rajonin, angazhimi përmes programeve që synojnë nxitjen e investimeve dhe vullnetin për të vazhduar bashkëpunimin me të gjithë rajonin”, tha Mamer.

“Kjo nismë është iniciuar nga Maqedonia, e cila është më e prekura nga kriza energjetike, por edhe nga vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor. U bë një takim me komisionerin evropian Varhejji dhe ministrat e Ballkanit Perëndimor dhe u përcaktuan një miliardë euro për të zbutur pasojat e krizës energjetike – 500 milionë do të përcaktohen për mbështetje të përbashkët rajonale” – deklarata e ministrit malazez të Çështjeve Evropiane Jovana Maroviq, ka raportuar “Vjesti”.

Ai shpjegoi se Plani Evropian i Investimeve do të ndihmojë në zgjidhjen e nevojave aktuale afatshkurtra dhe afatmesme të Ballkanit Perëndimor. Dhe si një tjetër konfirmim i angazhimit të forcuar europian ndaj rajonit, presidenti i Këshillit Europian, Charles Michel, njoftoi se samiti i ardhshëm BE-Ballkani Perëndimor do të mbahet më 6 dhjetor në Tiranë./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu