Nuk do ta besoni, por ky gabim që bëni me ujin po ju dëmton dhëmbët

Nëse keni menduar se pijet e gazuara me sheqer janë armiku më i keq i dhëmbëve tuaj, përgatituni të zbuloni se çfarë bën uji.

Smalti i dhëmbëve tanë është jashtëzakonisht i ndjeshëm dhe shumë më i rëndësishëm për shëndetin tonë sesa mendojmë. Përveç buzëqeshjes së shndritshme, ajo mbron dhëmbët tanë dhe higjienën e gojës në përgjithësi. Fatkeqësisht larja e shpeshtë nuk është një ilaç dhe ka një sërë zakonesh të këqija që e dëmtojnë atë, si p.sh. pirja e ujit.

Përpara se të bini në panik dhe të thoni se çdo gjë është e kotë, pasi ne nuk mund të pimë as ujë, le të themi se jo i gjithë uji që pimë është i njëjtë. I gazuar, i gazuar natyral, çezme, mineral, alkalik, në përgjithësi bota e ujit paraqet një larmi të madhe dhe nuk është rastësi që vitet e fundit është bërë shumë studim mbi këtë mall të çmuar, deri në atë masë që diçka që dukej si një shaka, si koncepti i somelierit të ujit, është tashmë një specialitet i certifikuar dhe shumë i respektuar i komunitetit të pijeve të mira.

Por gjëja më e rëndësishme, kur zgjidhni se çfarë uji të pini, është të shikoni pH-në e tij. Ujërat shumë acidë, me pH të ulët, gërryejnë smaltin dhe mbrojtjen që ai ofron për dhëmbët tanë, me rezultatet e njohura. PH ideal është pak bazë, për të kujtuar kiminë që kemi bërë në shkollë, 7,5 deri në 8,5. Por, për fat të keq, uji nuk është e vetmja gjë që duhet t’i kushtojmë vëmendje.

Pijet e gazuara pa sheqer mund të mos kenë kalori, por ato janë ende acidike. PH i ulët i tyre i shkatërron dhëmbët pa e marrë lehtë dhe duke qenë se nuk është e mundur të priten plotësisht, ka një zgjidhje. Mund të zvogëlojmë ekspozimin e smaltit në një mjedis acid, duke i shpëlarë dhëmbët me ujë, sigurisht me pH të duhur, sepse nuk mund të shkojmë kudo me furçë dhëmbësh në xhep.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu