Pendarovski: Gjak në Ballkan nëse ndryshohen kufijtë

Në një intervistë për Euronews, Stevo Pendarovski, Presidenti i Maqedonisë Veriore, foli për situatën aktuale në Ballkan dhe ri-aktualizimin e çështjes së ndryshimit të kufijve në vendet e ish-Jugosllavisë.

Siç arsyeton Pendarovski, temat e ndryshimit të kufijve në Ballkan janë gjithmonë të rrezikshme, dhe ky akt sigurisht do të çonte në ngjarje të padëshiruara në këtë pjesë të Evropës, shkruan Euronews.

“Ju nuk mund të ndryshoni kufijtë në Ballkan pa derdhur gjak në të njëjtën ditë“, tha Pendarovski.

Duke marrë parasysh se sipas dokumenteve jozyrtare diplomatike, ndryshimi i kufijve nuk i referohet vetëm Bosnjës por edhe territorit të Maqedonisë Veriore, Pendarovski tha se zyrtarët e këtij vendi nuk do të pranonin kurrë propozime të tilla.

“Unë nuk do të doja të mendoja fare për atë skenar, sepse do të shihnim vuajtjet e tmerrshme të njerëzve të zakonshëm. Ata që hartojnë ato harta nuk vuajnë. Ka pasur shumë gjëra të tilla në Ballkan,” thekson ai.

Përveç dokumenteve jozyrtare, të ashtuquajturat “Non Paper”-a, Pendarovski foli gjithashtu për marrëdhëniet aktuale midis Bashkimit Evropian dhe Maqedonisë Veriore. Siç vuri në dukje Pendarovski, Maqedonia Veriore nuk është e kënaqur me statusin e saj.

Vendi aplikoi për anëtarësim në BE në 2004, zbatoi një numër reformash, ndryshoi emrin e saj dhe Bullgaria aktualisht po bllokon procesin e saj të pranimit për shkak të një historie dhe mosmarrëveshje gjuhësore.

“Bullgaria duhet të pajtohet me situatën aktuale dhe realitetin,” tha ai.

Ai vuri në dukje se nëse vendet në Ballkan nuk ecin përpara kur bëhet fjalë për procesin e pranimit, populizmi dhe nacionalizmi mund të rriten lehtësisht, të cilat mund të përdoren nga fuqitë e tjera botërore.

“Kur të jeni zhdukur, hendeku strategjik do të plotësohet nga dikush tjetër. Të gjithë e dinë se për kë po flasim,” tha Pendarovski.

Për shkak të kësaj, Pendarovski kritikoi Bashkimin Evropian në një farë mënyre dhe u kërkoi zyrtarëve evropianë t’i kushtonin më shumë vëmendje Ballkanit.

“Unë dua që Bashkimi Evropian të jetë shumë më i pranishëm në Ballkan. Unë nuk po kërkoj anëtarësim menjëherë, por po kërkoj që ai proces të fillojë më në fund. Ai do të zgjasë, por ne do të zgjidhim shumë probleme së bashku. Nuk është një politikë e mirë nëse e dimë se ‘Shqipëria dhe Maqedonia Veriore janë ende duke pritur për fillimin e negociatave’,” tha Stevo Pendarovski në intervistë. /tesheshi


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu