Pensionistët: Nuk mund të jetë më kështu

Në protestën e sotme pensionistët kërkuan rritje të pensionit minimal me pagën minimale dhe rritje lineare të të gjitha pensioneve.

Në protestën e cila u mbajt në Parkun e Gruas në Shkup, pensionistët thanë se nuk ishte parti por protestë ekzistenciale.

Sipas pensionistëve, aktualisht nuk kanë pensione të mjaftueshme për të pasur një jetë të mirë.

– Kërkojmë që pensioni minimal të jetë 25.000 denarë. Energjia elektrike është më e shtrenjtë, avulli dhe uji gjithashtu. Për të mos përmendur ushqimin. Nuk e kemi provuar shalqirin, për të mos folur për djathin dhe gjizën, tha një nga pensionistët që protestoi.

Ditët e kaluara ka pasur protestë të pensionistëve edhe në qytete të tjera, në Maqedoninë lindore, në Tikveshi, ndërsa dje më masive në Prilep. Ata kërkuan rritje të pensioneve nga shtatori për 3.500 denarë, e jo vetëm për 6 për qind siç njoftoi Qeveria.

– Kemi arritur në fund, nuk mund të jetë më kështu, një rritje lineare e të gjitha pensioneve, nuk duam 6 për qind, duam 78 për qind, ishin vetëm një pjesë e pankartave.

Ndërsa pensionistët debatojnë nëse rritja e pensioneve duhet të jetë në përqindje apo lineare, ka mundësi që shteti të mos ketë para për të mbuluar pagesat aktuale të pensioneve, sepse tashmë është vonë në shlyerjen e borxhit ndaj bankave që paguajnë pensionet para kohe.

– Revolta e pensionistëve është e madhe dhe askush nga qeveria nuk ka guxim të dalë, dhe pas rritjes së lartë të pagave të zyrtarëve prej 78 për qind, të justifikojë këtë rritje të pensioneve. Disa nga pensionistët marrin pensione shumë të ulëta prej 10 mijë denarë, thotë për Plusinfo ish-ministri i Financave dhe analisti ekonomik, Cevdet Hajredini.

Sindikata e Shoqatave të Pensionistëve të Maqedonisë përmes një komunikate nga Bordi Ekzekutiv njoftoi se është kundër rritjes lineare të pensioneve, sepse siç thotë nuk ka korrigjim linear në vendet rreth nesh, e as në sistemet pensionale të Evropës. vende. Nga aty kujtojnë se këtë vit pensionet me metodologjinë aktuale do të rriten për rreth 15%.

Sindikata, megjithatë, pranon se pensioni minimal është shumë i ulët dhe për këtë arsye mbështet kërkesën për rritjen e masës së pensionit minimal.

“Sindikata e shoqatave të pensionistëve për këtë arsye ka përgatitur propozime për rritjen e masës më të ulët të pensionit dhe ato do t’i dorëzohen Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale. SZPM beson se propozimet janë të qëndrueshme dhe të realizueshme dhe nuk do të shkaktojnë destabilitet financiar të Fondit PIOM”, thuhet në deklaratën e Sindikatës së Pensionistëve.

Ndryshe nga Sindikata e Pensionistëve, Sindikata e Pensionistëve të Konfederatës së Sindikatave të Lira mbështeti kërkesën e pensionistëve për rregullim linear të pensioneve dhe propozon që pensioni minimal të vendoset në masën 60% të pagës mesatare neto të paguar.

– Paga mesatare neto e paguar për maj 2023 është 36.465 denarë. Nëse zbatohet zgjidhja e propozuar ligjore, pensioni mesatar do të ishte 60% nga paga mesatare, pensioni mesatar do të ishte 21.879 denarë. Diferenca do të ishte 2.829 denarë nga pensioni i paguar në maj 2023, që është 19.050 denarë. Kjo do të thotë se Sindikata e pensionistëve propozon rregullim linear të të gjitha pensioneve për 2.829 denarë – thonë nga sindikata e pensionistëve.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu