Pesë gjëra që zbuloi kontrolli i FBI-së në shtëpinë e Trump

Portali amerikan i internetit The Hill raportoi se ish-presidenti amerikan Donald Trump mund të përballet me probleme ligjore në rritje pasi dolën detaje të reja në lidhje me hetimin e Departamentit të Drejtësisë që çoi në kontrollin e Byrosë Federale të Hetimit (FBI) në shtëpinë e tij private në Florida.

The Hill raportoi në një raport se Departamenti i Drejtësisë ka punuar shumë për të kufizuar sasinë e informacionit që do të publikohet në lidhje me hetimet ndaj Trump.

Portali rendit pesë gjëra që janë mësuar nga zhvillimi i situatës në lidhje me hetimet dhe përmbledhja e tyre vijon më poshtë:

1. Trump është objektivi i hetimeve

Edhe pse materialet shumë të ndjeshme në bazë të urdhrit të bastisjes mbeten të vulosura, gjyqtari që kryeson çështjen së fundi publikoi një nga dosjet e gjykatës për publikun.

Hetuesit besuan se materialet në rezidencën e Trump ishin të lidhura me shkelje të mundshme të Aktit të Spiunazhit, një ligj i kohës së Luftës së Parë Botërore i krijuar për të mbrojtur sekretet jetike të sigurisë kombëtare të vendit.

Këto detaje të reja duket se mbështesin më tej teorinë se vetë Trump është objektivi i hetimeve në vazhdim.

2. Kërkesat e urdhrit të përhershëm

Në dëshmi se Departamenti i Drejtësisë nuk do të jetë i kënaqur vetëm me sigurimin e kthimit të materialeve të klasifikuara, hetuesit e tij duket se kanë qenë në kontakt me ish-zyrtarë të epokës Trump rreth pretendimit të tij se ai deklasifikoi përmbajtjen e atyre dokumenteve, siç tha Trump se lëshuar një “urdhër i përhershëm” për të deklasifikuar çdo dokument.

Portali amerikan citoi ekspertë të Aktit të Sigurisë Kombëtare, të cilët thanë se ndërsa Trump si president kishte kompetenca të gjera për të deklasifikuar dokumentet, ushtrimi i këtyre kompetencave zakonisht kryhet rast pas rasti, me agjenci të tjera që trajtojnë dokumentet e klasifikuara. të njoftuar se mund t’i riklasifikojnë në mënyrë të përshtatshme në sistemin e tyre.

3. Trump dëshiron të zbulojë të gjitha dokumentet

Taylor Bodowich, një zëdhënës i ish-presidentit, tha javën e kaluar se Trump e kishte bërë të qartë se populli amerikan duhet të lejohet të shohë deklaratën e plotë dhe të paredaktuar me shkrim që autorizon kontrollin dhe sekuestrimin e shtëpisë së tij.

4. Ministria e Drejtësisë dhe censura e deklaratave

Një tjetër gjë që është evidente nga hetimet në vazhdim është se Departamenti i Drejtësisë nuk dëshiron të publikojë deklaratën e plotë me shkrim që justifikon lëshimin e urdhrit të kërkimit, duke pretenduar se informacioni që përmban është një “udhërrëfyes” për hetimin në vazhdim dhe përfshin “informacione shumë të ndjeshme për dëshmitarët” dhe “metoda specifike hetimore”.

5. Çfarë do të thotë e gjithë kjo për Trump?

Disa ekspertë besojnë se nuk ka gjasa që Trump të paditet përfundimisht për shkak të dokumenteve të gjetura në shtëpinë e tij.

Megjithatë, pasojat politike, thonë ata, mund të jenë ende në rritje mbi dëshirën e tij për të kandiduar në zgjedhjet e ardhshme presidenciale në 2024.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu