Pohum dhe Zhepin në Strugë pa asnjë nxënës në klasë të parë

Shkollat fillore në fshatrat Pohum dhe Zhepin të Strugës e filluan vitin e ri shkollor pa asnjë nxënës në klasë të parë. Numri i nxënësve në rajonin e Strugës është më i ulët për 77 krahasuar me vitin e kaluar. Drejtori i shkollës në fshatin Koroshishtë, Zini Jusufi, thotë se situata është alarmante dhe pret që të jetë edhe më keq vitet e ardhshme.

“Ky trend do të vazhdojë. Vitin e ardhshëm do të jetë edhe më keq, situata do të jetë edhe më drastike, pra numri i studentëve do të jetë gjithnjë e më i vogël. Kjo do të thotë që një numër i madh mësuesish do të mbeten në rrugë. Kur nuk ka nxënës, mësimdhënësit nuk do të kenë kujt t’i japin mësim”, ka thënë mësuesi Zini Jusufi.

Në shkollën e fshatit Koroshishtë, numri i nxënësve të klasës së parë ishte shtatë, kurse vitin e kaluar ishte 12. Në shkollën qendrore në Dollogozhdë janë vetëm 8 nxënës të klasës së parë, kurse vitin e kaluar numri i tyre ishte 19, ndërsa në fshatin Livadhi nga 18 vitin e kaluar, këtë vit janë vetëm dy nxënës të klasës së parë.

Aleanca për Shqiptarët në Strugë akuzoi se arsimi, si dhe shumë gjëra të tjera, janë peng i veprimeve të padrejta dhe të paligjshme të kryetarit të komunës Ramiz Merko. Vitet e fundit, ai ka emëruar dhe shkarkuar në mënyrë të paligjshme drejtorë në shumë shkolla. Kjo u konfirmua nga Inspektorati Shtetëror i Arsimit dhe Komisioni Antikorrupsion. Por deri më tani, asnjë institucion nuk ka ndërmarrë veprime ndaj tij.

“Keqbërja nuk përfundon këtu, vetëm në emërimin dhe shkarkimin e drejtorëve përmes rrjeteve sociale. Fatkeqësisht, arsimi në Strugë është shndërruar në zyrë për punësim dhe trajtim të komplekseve të “Trekëndëshit të Bermudës” – Komuna – Universitet – Ministër. Pa respektuar asnjë kriter profesional apo ligjor, ata punësojnë në shkollat ​​e Strugës maturantët e Universitetit të tyre të famshëm, i cili tashmë njihet për nxjerrjen e diplomave pa njohuri”, theksoi Lulzim Nasufi, kryetar i ASH-së në Strugë.

Aleanca kërkon ndalimin e menjëhershëm të procesit të politizimit të shkollave që tashmë përballen me shumë probleme siç është numri gjithnjë e më i vogël i nxënësve. Ata kërkojnë që Ministri i Arsimit, Jeton Shaqiri, t’ia marrë kompetencat Komunës së Strugës në fushën e arsimit fillor. Alsat kërkoi nga pushteti vendor qëndrim për të pyetur për situatën në arsim, por nuk morëm përgjigje.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu