Rendi i ri botëror që kërkon Macron

Presidenti francez Emmanuel Macron tha se dëshiron të ndërtojë një rend të ri botëror në të cilin vendi i tij do të luante një rol të rëndësishëm brenda “aleancës së re”.

Ai bëri thirrje për forcimin e autonomisë teknologjike dhe sigurinë e pavarësisë së Evropës, duke shtuar se rritja e koordinimit midis evropianëve nuk e dëmton, por forcon NATO-n.

Ai gjithashtu bëri thirrje për “ndërtimin e partneriteteve të reja me kalimin e kohës që do të përfshinin sektorët hapësinorë dhe dixhitalë”.

Duke folur për BRICS, Macron tha se zgjerimi i organizatës tregon një dëshirë për të vendosur një rend alternativ.

Përpjekjet për të ndryshuar rendin ekzistues botëror kërcënojnë të dobësojnë Perëndimin dhe veçanërisht Evropën”, paralajmëroi presidenti francez në konferencën vjetore me ambasadorët, raporton TASS.

Ai shtoi se situata në skenën politike botërore është gjithnjë e më e ndërlikuar dhe se ekziston rreziku që Perëndimi dhe Evropa të humbasin fuqinë e tyre.

Ne duhet të kemi një qasje të matur ndaj kësaj pa iu dorëzuar pesimizmit të tepruar”, tha Macron, duke shtuar se roli i Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara dhe organizatave të tjera ndërkombëtare po vihet vazhdimisht në pikëpyetje.

Ai theksoi se gjithnjë e më shumë vende besojnë se këto organizata nuk kanë legjitimitet për t’u imponuar rregulla të caktuara dhe se “këto rregulla u krijuan në një botë ku këto vende nuk ekzistonin dhe nuk merrnin parasysh kontekstet gjeopolitike, demografike dhe realitetet ushtarake”.

Duke folur për luftën në Ukrainë, Macron tha se është përjashtuar çdo mundësi e pjesëmarrjes së drejtpërdrejtë të Francës në atë konflikt, duke shtuar se Parisi po bën të gjitha përpjekjet për të shmangur mundësinë e një përshkallëzimi të konfliktit.

Ai theksoi se është e nevojshme nënshkrimi i marrëveshjeve të reja për kufizimin e armëve që përbëjnë kërcënim për territorin evropian.

Sipas tij, periudha pas përfundimit të luftës në Ukrainë “duhet të shoqërohet me marrëveshje të reja që krijojnë një kornizë në fushën e armatimeve”.

“Ne duhet të kemi forcën dhe vullnetin për të krijuar një koncept dhe për t’u bërë nënshkrues të këtyre marrëveshjeve të ardhshme,” tha Macron, sipas Reuters.

Ai shtoi se injorimi i rolit të energjisë bërthamore në përzierjen energjetike të Evropës do të ishte një “gabim historik”, duke theksuar se Franca nuk është dakord me Gjermaninë për këtë çështje.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu