Turizmi: Ç’e bashkon Shqipërinë me Kosta Rikën dhe Republikën Domenikane

Që nga 1 qershori, 29 përqind e destinacioneve në botë janë plotësisht të mbyllura për turizmin ndërkombëtar, kryesisht shtete të vogla ishullore në rajonin Azi-Paqësor, ndërsa vetëm tre destinacione janë të hapura për turistët pa asnjë kufizim.

Sipas të dhënave më të fundit nga Organizata Botërore e Turizmit, turistët janë të mirëpritur në Shqipëri, Republikën Dominikane dhe Kosta Rikën.

Një botim i ri i raportit “pandemik” të UNWTO mbi kufizimet e udhëtimit u lëshua në fillim të korrikut.

Raporti tregon se që nga 1 qershori 2021, midis 29 përqind të destinacioneve plotësisht të mbyllura për turizmin ndërkombëtar, shumica e tyre janë mbyllur që nga maji i vitit 2020 ose më gjatë.

Një në tre ose rreth 34 përqind e të gjitha destinacioneve në botë janë mbyllur pjesërisht, dhe 36 përqind kërkojnë një rezultat negativ të testit COVID pas mbërritjes, në disa raste të kombinuara me një kërkesë karantine.

Kufizime të veçanta

Sidoqoftë, për shkak të shfaqjes së llojeve të reja të virusit, 42 përqind e destinacioneve në botë kanë futur kufizime të veçanta për vizitorët nga destinacionet me variante shqetësuese, nga pezullimet e fluturimeve dhe mbylljet e kufijve deri në karantinë e detyrueshme.

Për më tepër, UNWTO thekson se në destinacione ekziston një lidhje e fortë midis shkallës së imunizimit dhe lehtësimit të kufizimeve, kështu që destinacionet që kanë norma më të larta të vaksinimit ku ata mund të bashkëpunojnë për rregulla dhe protokolle të harmonizuara, të tilla si ato në BE.

Qeveritë duhet të luajnë një rol kryesor në këtë rimëkëmbje përmes bashkëpunimit me sektorë, përdorimit të të dhënave dhe zgjidhjeve dixhitale për udhëtim dhe qëndrim të sigurt, i cili, me futjen globale të imunizimit dhe pritjeve dhe parashikimeve të UNWTO, duhet të çojë në rritjen e lëvizshmërisë ndërkombëtare dhe heqjen e kufizimeve gjatë disa javëve dhe muajve të ardhshëm.

Evropa është e hapur

Midis rajoneve të botës, sipas një raporti të UNWTO, Evropa ka qenë rajoni me destinacionet më të pakta të mbyllura që nga 1 qershori, 13 përqind, ndryshe nga rajoni Azi-Paqësor, ku shumica ose 70 përqind e të gjitha destinacioneve janë të mbyllura për turizmin ndërkombëtar.

Sipas UNWTO, 20 përqind e destinacioneve janë të mbyllura për turistët ndërkombëtarë në Amerikën Veriore dhe Jugore, 19 përqind në Afrikë dhe 31 përqind në Lindjen e Mesme.

Kjo, sipas UNWTO, tregon më tej se ka ende hapa të ndryshëm dhe ndryshime rajonale në lidhje me kufizimet e udhëtimit, të cilat do të vazhdojnë të “mbysin” fillimin e turizmit global.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu