Vetmia vret, njerëzit që nuk shohin miqtë dhe familjen shpesh, vdesin më herët

Njerëzit që nuk i shohin miqtë ose familjen e tyre kanë 77% më shumë gjasa të vdesin më herët, madje edhe vizitat mujore mund të bëjnë një ndryshim të madh. Njerëzit duhet të vizitojnë të dashurit e tyre të paktën një herë në muaj për të parandaluar vetminë dhe për të zvogëluar rrezikun e vdekjes së parakohshme, sipas një studimi të ri.

Akademikët nga Universiteti i Glasgow përdorën të dhëna nga Biobank i MB, një studim afatgjatë që gjurmon shëndetin dhe gjenetikën e të rriturve në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. Autorët shikuan pesë lloje të ndryshme të lidhjeve sociale të raportuara nga 458,146 njerëz me një moshë mesatare 57 vjeç dhe më pas i ndoqën ato për një mesatare prej 12.6 vjetësh. Ata zbuluan se çdo formë e izolimit social, si të jetuarit vetëm, shpesh duke u ndjerë i vetmuar, ose vizitat e rralla nga miqtë ose familja, shoqërohej me një rrezik më të lartë të vdekjes.

Njerëzit që nuk vizituan kurrë miqtë apo të afërmit kishin 53% më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet kardiovaskulare dhe kishin një rrezik 39% më të lartë të vdekjes në krahasim me ata që i vizitonin çdo ditë. Ata që jetonin vetëm kishin 48% më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet kardiovaskulare, ndërkohë që nuk ishin në gjendje t’i besonin dikujt ose të merrnin pjesë në aktivitete gjithashtu rrisin rrezikun e vdekshmërisë.

Ata që përjetuan më shumë se një formë të izolimit social ishin në rrezik edhe më të lartë. Njerëzit që jetonin vetëm dhe nuk panë kurrë miqtë apo familjen kishin një rrezik 77% më të lartë për të vdekur nga ndonjë shkak dhe një rrezik akoma më të lartë për të vdekur nga sëmundjet e zemrës ose goditjet në tru, krahasuar me ata që jetonin me dikë ose shihnin miqtë ose familjen çdo ditë, vlerësoi studimi. Edhe vizita vetëm një herë në muaj mund ta zvogëlojë atë rrezik, përfunduan studiuesit.

Studimi, i botuar në revistën BMC Medicine, vlerësoi se njerëzit që merrnin vizita nga miqtë ose familja edhe një herë në muaj kishin një rrezik dukshëm më të ulët të vdekjes, duke sugjeruar një efekt potencialisht mbrojtës nga ky ndërveprim social.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu