Viola Von Cramon tregon se çfarë i tha Vuçiqit për lobimin kundër Kosovës

Von Cramon ka biseduar sot me presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe sipas saj, biseda ka qenë “miqësore dhe e sinqertë”.

“Ne diskutuam për disa tema, duke filluar nga çështja e sanksioneve energjetike, varësia energjetike nga Rusia, alternativat e ndryshme për Serbinë, përfshirë burimet e ripërtëritshme të energjisë, efiçiencën e energjisë”, tha ajo.

Ajo shtoi se tema ishin edhe demokracia, media.

“Natyrisht, folëm për marrëdhëniet e Serbisë me Rusinë, marrëdhënie shumë të ngushta, nëse shihen historikisht, dhe për këtë populli serb ndihet i afërt me Rusinë, për shkak të trashëgimisë së tij historike. Ne folëm gjithashtu për lidhjet ekonomike dhe lidhjet me infrastrukturën ruse dhe çfarë do të thotë kjo. “Ky është ndikimi në politikën e jashtme të Serbisë dhe hapësira për manovrim”, tha ajo per median N1.

Siç tha ajo, ajo u pajtua se “do të ishte mirë që Serbia të zvogëlojë varësinë e saj nga karburantet fosile nga Rusia”.

“Mendoj se BE-ja është shumë e interesuar që ta afrojë Serbinë me Bashkimin, sigurisht që i takon Serbisë të vendosë diçka të tillë. Ne e bëjmë të qartë se partnerët tanë evropianë janë në përputhje me masat tona evropiane, që do të thotë se ajo përfshin sanksione dhe ne folëm për këtë.”, tha ajo.

Ajo shtoi se i takon presidentit dhe qeverisë së re të vendosin se si ta trajtojnë atë.

“Presioni për atë çështje do të rritet. Nuk është në dorën e BE-së, është një vendim që duhet ta merrni, në anën e kujt jeni, a e sheh dikush vendin e tij në BE, në familjen evropiane, Serbia është padyshim evropiane. është në interesin tonë që “Serbia të jetë në përputhje me politikën e BE-së”, tha ajo.

Ajo theksoi se nuk kanë biseduar për detajet e çështjes.

“Unë mendoj se ai është i vetëdijshëm se varësia nga Rusia nuk është e shëndetshme dhe e mirë për ekonominë serbe, se lufta është, le të themi, një manovër e rrezikshme, nuk është mirë të jesh në anën e Putinit, apo në anën e gabuar të historisë. Jam i sigurt se kemi rënë dakord për atë që është rënë dakord për këtë çështje”, thotë ai.

Sipas saj, nga njëra anë ajo është mike e Serbisë.

“Dhe unë do të doja që ajo të anëtarësohej në BE, të jetë e begatë dhe e pasur, dhe kjo është në interesin e të gjithë neve, në interesin e BE-së, të Gjelbrit, të gjithë kolegëve të mi në PE, që Serbia të jetë një lojtari kryesor dhe anëtari konstruktiv në atë koncept evropian”, tha ajo.

Ajo tregon se çfarë i tha për lobimin kundër Kosovës.

“Ne duhet të sigurojmë që Kosova të marrë vendin e saj. Nuk është në interesin tonë që Serbia të lobojë kundër pavarësisë së Kosovës. Unë do të doja që Kosova të ishte në të njëjtin nivel me Serbinë brenda BE-së. Në fund, mendoj se do të jetë e vështirë për ta futur Serbinë në BE për këtë çështje”, tha von Cramon.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu