Zhivkoviq: Shiu nuk duheshte të sjell viktima, jeni fajtorë!

Dështimi në Shkup shihen qartë. Injoranca e cila është akumuluar me vite të tëra kanë çuar derinë këtë fatkeqësi. Të mos mashtrohemi, 100 litra ujë për metër katror nuk është diçka që duhet ose mund të kërcënojë ndonjë qytet të madh, thotë eksperti Momçilo Zhivkoviq i Beogradit në një intervistë për MKD.

Zivkovic respektohet dhe ekspert dhe autoritet kryesor në Serbi, rajon dhe më gjerë në fushën e hidrometeorologija dhe ndryshimeve klimatike. Ai ishte për shumë vite drejtor i Institutit Hidrometeorologjik të Jugosllavisë dhe Serbisë, dhe deri dy vjet më parë dhe drejtor i Agjencisë Shtetërore për Mbrojtjen e Mjedisit të Serbisë.

‘Problemi i Ballkanit tonë, sigurisht edhe papërgjegjshmërisë së Maqedonisë është ajo çka ne nuk investojmë mjete për të parandaluar reshjet e pritshme prej 100 litra në metër katror për një periudhë të shkurtër kohe, të themi 24 ose 30 orë, për të parandaluar fuqinë e rrjedhav të forta të ujit. Ose më saktë, nuk i matim kanalizimet për reshje ekstreme. Në këtë kuptim, është e qartë se Maqedonia dështoi në faktorin e ashtuquajtur njeri. Ne gjithmonë do të përballemi me klimën, forcë madhore, dhe për këto dhe situata të ngjashme, siç ishte katastrofa e Shkupit me justifikimin se një gjë e tillë ndodh një herë në njëqind vjetë’, tha Zhivkoviq, ekspert i Hidrometerologjisë nga Serbia.

Duke analizuar dështimet që çuan në katastrofën në Maqedoni, Zhivkoviç tha se ishte i sigurt se ose nuk ka kanale në autostradat e reja ose nuk ka shërbim të mirëmbahen kanalet siç kërkohet.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu