37.4% e Maqedonasve e shohin Serbinë si aleate, ndërsa Shqipërinë vetëm 1.1%

Më shumë se një e treta e qytetarëve të Maqedonisë besojnë se Serbia është aleati më i madh i vendit, ndërsa ata e konsiderojnë Bullgarinë armikun e tyre më të madh, sipas një sondazhi të Fondacionit Konrad Adenauer.

Sipas përqindjeve, për sa i përket perceptimit se cili shtet është aleati më i madh i Maqedonisë, 37,4 për qind e qytetarëve besojnë se është Serbia, 24,1 për qind nuk kanë përgjigje, ndërsa 19,8 për qind besojnë se janë SHBA-të, 5,8 për qind se janë, Turqia. dhe 5.4 për qind është Gjermania, 1.2 % për qind Rusia, ndërsa vetëm 1.1 % konsiderojnë Shqipërinë si vend aleat.

Në pyetjen se cili shtet është armiku më i madh i Maqedonisë, 44 për qind e të anketuarve janë përgjigjur se është Bullgaria, ndërsa 12,1 për qind mendojnë se është Rusia, 2.2 për qind Shqipëria dhe 2.0 Kosova.

Të anketuarit kanë përshtypjet më pozitive për cilësinë e marrëdhënieve të ndërsjella ndërmjet Maqedonisë dhe Turqisë – 1,6 për qind e të anketuarve, pastaj 68,6 për qind me Serbinë dhe 64,3 për qind me Gjermaninë.

Qytetarët e Maqedonisë kanë përshtypjet më negative për marrëdhëniet ndërshtetërore me Rusinë dhe Bullgarinë, për të cilat 59,3 për qind dhe 52,5 për qind besojnë se kanë marrëdhënie të këqija bilaterale me vendin e tyre.

Pothuajse dy të tretat ose 65,7 për qind e mbështesin projektin “Ballkani i Hapur”, ndërsa 15 për qind nuk e mbështesin atë, që do të thotë se 50,7 pikë përqindje më shumë mbështesin këtë formë të bashkëpunimit më të ngushtë mes Maqedonisë, Shqipërisë dhe Serbisë.

Ky sondazh i opinionit publik në Maqedoni, i publikuar në publikimin “30 vjet politikë e jashtme dhe mbrojtje”, është realizuar gjatë gushtit 2022 me 1111 të anketuar.

Për anëtarësimin e Maqedonisë në BE votuan 63,8 për qind. Sipas Fondacionit Konrad Adenauer, kjo përqindje, edhe pse ende shumë e lartë, tregon tendenca të qarta negative në raport me dy dekadat e para të pavarësisë.

Gjithsej 57,1 për qind e qytetarëve deklaruan se janë kundër “propozimit francez”, i cili ishte parakusht për heqjen e vetos së Bullgarisë dhe fillimin e negociatave të Maqedonisë me BE-në, kundrejt 27,2 për qind që e pranojnë, që është dallim. rreth 30 për qind në favor të kundërshtarëve të këtij dokumenti.

Në pyetjen se kur mendojnë se Maqedonia do të hyjë në BE, 28 për qind e të anketuarve janë përgjigjur se kjo nuk do të ndodhë kurrë, që është grupi më i madh, ndërsa 23,7 për qind janë shprehur pesimist me përgjigjen se nuk e dinë se kur do të ndodhë, d.m.th. se nuk kanë përgjigje, thekson “Konrad Adenauer”.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu