A do të hapen përfundimisht negociatat? Ky është “disponimi zyrtar” i paraqitur në grafika

Gjatë takimit të sotëm dhe të nesërm të Këshillit Evropian, liderët e BE-së do të duhet të marrin vendime për çështje madhore si Brexit, buxheti i ri i BE-së, dhe më e rëndësishmja për ne, hapjen e bisedimeve të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

BE ka shtyrë vendimet për temën e fundit për më shumë se një vit: së pari gjatë mbledhjes së Këshillit Evropian në Qershor 2018, dhe më pas në mbledhjen e mbajtur këtë verë.

Javët e fundit, figurat më me ndikim të institucioneve të BE-së kanë punuar për hapjen e bisedimeve. Donald Tusk, presidenti i Këshillit Evropian, vizitoi si Tiranën ashtu edhe Shkupin në mënyrë që të siguronte krerët përkatës të shteteve për “vullnetin e BE-së për të filluar bisedimet e pranimit sa më shpejt të jetë e mundur”.

Për më tepër, më 3 tetor, Këshilli publikoi një deklaratë të përbashkët të nënshkruar nga Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, President i Parlamentit Evropian, David Sassoli dhe Donald Tusk.

“Nëse BE vendos tani për të filluar bisedimet e pranimit, kjo do të jetë një provë e aftësisë së saj për të përmbushur premtimet dhe të marr në dorë të ardhmen” thuhet në deklaratë. “Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria bënë atë që u kërkuam të bënin. Kjo arritja e kësaj kërkonte përpjekje të konsiderueshme nga qytetarët e tyre, për të cilët perspektiva evropiane ka qenë një burim i shkëlqyeshëm i motivimit dhe vendosmërisë ”.

Sidoqoftë, në dy raste Komisioni ka shprehur mendime të favorshme pa filluar bisedimet. Ndërsa kjo deklaratë e përbashkët është e pashembullt, ka mundësi të mos jetë e mjaftueshme: gjithçka varet nga vendet anëtare. Për këtë dhe për çështje tjera të veçanta, ka ndarje brenda të ashtuquajturit “motori franko-gjerman i BE-së”.

Ndërsa Gjermania është një nga mbështetëset më aktive të pranimit në BE për republikat e Ballkanit – e njëjta gjë nuk mund të thuhet për Francën e Emanuel Macron.

Verën e kaluar, marrëveshja për hapjen e bisedimeve u pengua kokë e këmbë nga Macron, i cili pretendoi se ai nuk mund të jepte dritën e gjelbër kur opinioni publik francez e konsideron “jo të favorshëm” pranimin e këtyre vendeve në BE.

Sërish këtë javë, opozita franceze parandaloi pajtimin e ministrave të jashtëm të BE për hapjen e bisedimeve të pranimit.

Çfarë mendimi ka opinioni publik

Duke lënë mënjanë faktin se hapja e bisedimeve nuk është e barabartë me pranimin në BE, e cila kërkon reforma të mëdha strukturore dhe vite pune (bisedimet me Turqinë u hapën në 2005, dhe vetëm një nga tridhjetë e pesë kapitujt e bisedimeve është përfunduar deri më tani), i kufizuar numri i sondazheve për këtë temë nuk na jep pasqyrë shumë të qartë.

Siç tregojnë të dhënat e “Eurobarometrit”, çështja është shumë e diskutueshme në nivelin Evropian, dhe mbështetja për zgjerimin e mëtejshëm është rritur vetëm në muajt e fundit.

Një sondazh i bërë kohët e fundit në katërmbëdhjetë shtete anëtare nga Këshilli Evropian për Marrëdhëniet e Jashtme ofron një pamje më të qartë të tendencave në opinionin publik kombëtar mbi temën e zgjerimit të BE-së.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu