Aleati i Putinit: SHBA duhet të na lutet që të negociojmë për armët bërthamore

Ish-presidenti rus Dmitry Medvedev ka deklaruar se Shtetet e Bashkuara të Amerikës duhet të luten që të negociojnë me Moskën për armët bërthamore. Rusia dhe Shtetet e Bashkuara, deri tani fuqitë më të mëdha bërthamore në botë, kanë negociuar një sërë traktatesh të mëdha strategjike për reduktimin e armëve bërthamore që kur Ronald Regan erdhi në pushtet në 1981.

Por pushtimi rus i Ukrainës ka shkaktuar përçarjen më serioze në marrëdhëniet midis Rusisë dhe Perëndimit që nga kriza e raketave Kubane e vitit 1962, kur shumë njerëz kishin frikë se bota ishte në prag të luftës bërthamore.

Medvedev, ndërsa ishte president nga viti 2008-2012, nënshkroi START të ri (Traktati i Reduktimit Strategjik të Armëve) në 2010 me Barack Obamën në Pragë, i cili u zgjat në shkurt 2021 për pesë vjet deri në vitin 2026.

Tani gjithçka është një zonë e vdekur. Ne nuk kemi asnjë marrëdhënie me Shtetet e Bashkuara tani. Ato janë në zero në shkallën Kelvin”, tha Medvedev në Telegramin e diskutimeve rreth një traktati të ri të reduktimit të armëve bërthamore strategjike.

Nuk ka nevojë të negociohet ende me ta për çarmatimin bërthamor. Kjo është e keqe për Rusinë”, tha Medvedev, i cili aktualisht shërben si zëvendëskryetar i Këshillit të Sigurimit Rus. “Le të luten dhe ta kërkojnë vetë diçka të tillë”- tha ai.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu