Besimi ka shpjeguar pse qeveria ka marrë një kredi prej 50 milionë eurosh

Ministri Fatmir Besimi ka shpjeguar se pse Qeveria po merr kredi afatshkurtër nga Sparkasse Bank në vlerë prej 50 milionë euro. Domethënë, nga 900 milionë euro të nevojshme për mbulimin e deficitit buxhetor të këtij viti, Qeveria në këtë mënyrë arrin të sigurojë 50 milionë euro. Besimi ka konfirmuar se nga Banka Sparkasse është marrë një kredi prej 50 milionë eurosh, me kamatë prej 2.2 për qind, transmeton InfoShqip.

Sipas financierit të parë, tashmë kushtet për emetimin e eurobondit nuk janë të favorshme për shkak të normave të larta të interesit. Situata do të monitorohet deri në fund të vitit dhe deri atëherë do të kërkohen mënyra të tjera për të siguruar paratë e nevojshme.

“Kredia është marrë për të kapërcyer periudhën deri në emetimin e një eurobondi, sepse interesat aktualisht janë shumë të larta, 7.5 për qind kanë qenë në maj dhe qershor. Tani kamata është 6 për qind, por presim një periudhë të favorshme për ta nxjerrë”, thotë Besimi.

Sipas Besimit, Qeveria ka punuar që të sigurojë kushte më të favorshme.

“Kemi disa muaj që e bëjmë këtë dhe kështu kemi ardhur në këto 50 milionë. Ky debit përdoret për të buxhetuar kostot aktuale. Ne i çojmë paratë në kasaforta dhe tani e shohim se cili është qëndrimi ynë në anën e shpenzimeve”, tha Besimi.

Qeveria do ta shlyejë këtë kredi në 12 muaj. Sipas personit të parë të financës, ky lloj huamarrjeje afatshkurtër mund të ndodhë deri në fund të vitit, nëse nuk krijohen kushte të favorshme për eurobondin./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu