Besimi: Përfundoi i gjithë financimi i buxhetit deri në fund të vitit, modeli i aplikuar kurseu mbi 40 milionë euro në vit

Shteti përfundoi të gjithë financimin e buxhetit për këtë vit, me mbi 40 milionë euro kursime si rezultat i menaxhimit të kujdesshëm të portofolit të borxhit në kushtet e krizës dhe rritjes globale të normave të interesit, transmeton InfoShqip.

Ministri i Financave, Fatmir Besimi, gjatë vizitës në Ditarin e Sitelit, ka treguar se çmimi i kapitalit të siguruar për financimin e deficitit buxhetor dhe borxheve të vjetra që janë në afat është në kushte më të favorshme, për shkak të përkushtimit të Qeverisë për sigurimin me kohë të kapital për financimin e masave antikritike, por edhe nevoja të tjera buxhetore si rritja e pensioneve, ndihma sociale, paga minimale, subvencionet bujqësore dhe mbështetja e kompanive gjatë krizës aktuale.

Me Linjën e Kredisë Parandaluese të FMN-së, për të cilën sot Misioni i FMN-së dha një vlerësim pozitiv për përdorim për vendin tonë dhe që u jepet ekskluzivisht ekonomive me baza të shëndosha ekonomike dhe me politika të shëndosha, ka përfunduar financimi i nevojshëm i buxhetit të vitit.

Ne kemi punuar për një vit të tërë, që nga fillimi i krizës, në kushte më të favorshme për financimin e buxhetit, më të mira se ato që do të kishim marrë nëse do të kishim lëshuar një eurobond. Nëse do të kishim emetuar një eurobond, norma e interesit do të ishte rreth 8-8.5%. Ne gjykuam që kushtet nuk ishin të favorshme dhe për rrjedhojë nuk dolëm me eurobond dhe as vendet e rajonit, ndonëse pati përpjekje për ta bërë këtë, për shkak të interesave të larta që arrinin deri në 11%. Megjithatë, ne arritëm të bënim një portofol optimal sipas maturitetit dhe kostove të ulëta.

Ja fondet në vlerën 250 milionë euro përmes bonove gjermane – instrument që vendi ynë nuk e ka emetuar deri më tani, me një normë interesi 3.75% dhe EURIBOR 6-mujore. Për më tepër, janë fondet përmes linjës së kredisë paraprake të FMN-së – PLL, ku norma e interesit është rreth 1%, plus interesi SPV.

Përmes bankës tregtare “Sparkase” janë siguruar 50 milionë euro me interes 1.15% dhe EURIBOR 12 mujor. Nëpërmjet letrave me vlerë të shtetit në tregun e brendshëm, fondet sigurohen me një normë interesi më të ulët rreth 2.6%. Janë edhe mjetet që i përdorim si depozitë nga viti i kaluar në vlerë prej 250 milionë eurosh me kamatë 1.6%. “Mesatarisht, së bashku me depozitën e vitit paraprak kemi arritur një normë interesi prej 3.3%”, ka treguar Besimi.

Ministri vlerësoi se njoftimi i sotëm i FMN-së për përdorimin e 530 milionë eurove nga Linja e Parandalimit dhe Likuiditetit – PLL, është një sinjal i qartë dhe pozitiv për politikat e ekonomisë sonë ndaj investitorëve të huaj. Ai theksoi se ky program u jepet ekskluzivisht vendeve që kanë politika të shëndosha makroekonomike.

Ministri iu referua paketës së re të masave, për të cilën tha se kjo nuk është paketa e parë e masave për përballimin e krizës së energjisë dhe çmimeve, por se masat dhe politikat për përballimin e krizës po kryhen në vazhdimësi./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu