Grubi: Gjuha shqipe është e rëndësishme, e flasin mbi 30 për qind e popullsisë

Nënkryetari i Parë i Qeverisë dhe Ministri i Sistemit Politik dhe Marrëdhënieve Ndërkomunitare Artan Grubi mori pjesë sot në Tiranë në një konferencë për nder të 50-vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe, organizuar nga Akademia e Shkencave. të Shqipërisë dhe Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës, transmeton InfoShqip.

Siç njoftoi Kabineti i tij, në fjalën e tij Grubi theksoi se “bashkimi i gjuhës shqipe ishte i një rëndësie jetike për shqiptarët e Maqedonisë së Veriut sepse ishte vendosur si standard i përgjithshëm i përdorimit që vlente edhe për ne”.

Do të thosha se gjuha shqipe është e rëndësishme në dy dimensione: i pari është dimensioni kulturor dhe shpirtëror, sepse kjo gjuhë flitet në mënyrë aktive nga mbi 30 për qind e popullsisë, dhe dimensioni i dytë është dimensioni social-politik, sepse Gjuha shqipe është zyrtare në nivel lokal dhe qendror. Me ndryshimet e fundit në Ligjin për përdorimin e gjuhëve, gjuha shqipe është vënë në përdorim të plotë zyrtar në të gjitha nivelet, përfshirë Presidencën, Parlamentin dhe Qeverinë“, tha Grubi.

Ai gjithashtu theksoi se janë themeluar institucione që kujdesen për gjuhën shqipe, siç janë Agjencia për zbatimin e gjuhës, Inspektorati Shtetëror i Gjuhëve dhe Instituti për Trashëgimi Shpirtërore dhe Kulturore të Shqiptarëve në Republikën e Maqedonisë së Veriut./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu