Kovaçevski: Gënjeshtrat janë zbuluar, gjuha maqedonase njihet nga BE

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, nga seanca parlamentare në Kuvend, ka uruar qytetarët për nënshkrimin e Marrëveshjes me FRONTEX, të nënshkruar dje në Shkup, e cila është marrëveshja e parë e nënshkruar me BE-në. në gjuhën e pastër maqedonase, pra pa shtesa, fusnota dhe yllza, transmeton InfoShqip.

“Kjo Marrëveshje të cilën e nënshkruam në gjuhën maqedonase është një fitore e madhe për vendin tonë dhe dëshmi e ekzistencës dhe mbrojtjes së identitetit tonë dhe gjuhës maqedonase.

Unë e mbajta premtimin, edhe BE-ja e mbajti premtimin sepse është një partner i besueshëm i vendit tonë. “Nënshkrimi i djeshëm i Marrëveshjes me FRONTEX, që është marrëveshja e parë zyrtare e nënshkruar ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe BE-së pas fillimit të negociatave, është shembull i vërtetë se si duket në realitet përmbushja e premtimeve të tilla”, tha kryeministri Kovacevski.

“Kjo është hera e parë në historinë e marrëdhënieve në një dokument zyrtar të BE-së që gjuha maqedonase është pa shtesa. Deri më tani në BE nuk ka asnjë dokument ku të përmendet gjuha maqedonase, të nënshkruar nga të 27 shtetet anëtare. “Bullgaria ka zhbllokuar nënshkrimin e FRONTEX-it dhe kjo është marrëveshja e parë në historinë e marrëdhënieve ndërmjet Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe BE-së, në të cilën një marrëveshje nënshkruhet në gjuhën maqedonase”, theksoi kryeministri Kovaçevski.

Në Kuvend, kryeministri Kovaçevski shpjegoi rëndësinë praktike të Marrëveshjes për shtetin.

Deri më tani, prej më shumë se 10 vitesh, nuk kemi marrëveshje me FRONTEX, pikërisht për shkak të çështjes së gjuhës, sepse jemi bllokuar vite më parë, jemi detyruar të nënshkruajmë marrëveshje dypalëshe me Çekinë, Sllovakinë, Slloveninë, Austrinë, për të na dërguar policë në kufirin jugor, për mbrojtjen e migracionit të paligjshëm. Ne nuk mund të përdornim shërbimet e FRONTEX. Me këtë Marrëveshje do të mund të përballemi bashkërisht me migracionin ilegal dhe bashkërisht t’u përgjigjemi sfidave, por këtë herë do ta bëjmë nga territori ynë, së bashku me forcat e FRONTEX-it”, sqaroi kryeministri Kovaçevski.

Me nënshkrimin e kësaj Marrëveshjeje u tregua destruktiviteti i të gjithë atyre që në mënyrë të paskrupullt me ​​megafonë gënjyen para Qeverisë dhe vuvuzela në Kuvend se kjo nuk do të ndodhë dhe se gjuha maqedonase gjithmonë do të ketë ndonjë fusnotë apo shtesë aksion”, tha kryeministri Kovaçevski.

Kryetari i Qeverisë Kovaçevski shprehu pritjen e tij që deputetët që e bënë këtë, siç tha: “në vendimet e mëtutjeshme që do të marrë Kuvendi, do të gjejnë forcë për të mbështetur vendimet që do të nënkuptojnë anëtarësim më të shpejtë të Maqedonisë së Veriut. për BE-në dhe që mbi të gjitha nënkuptojnë një jetë më të mirë për qytetarët e Maqedonisë evropiane, brenda nesh”- tha ai./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu