Kovaçevski nga Beogradi: Jemi vendi i parë që zbaton një projekt për zëvendësimin e TEC-it të vjetër me qymyr në Oslomej me një termocentral diellor

Maqedonia, si një vend nga Ballkani Perëndimor i fokusuar në prosperitet dhe zhvillim, punon intensivisht në sigurimin e stabilitetit dhe pavarësisë energjetike, për të cilat ka miratuar masa dhe modele në afat të shkurtër dhe afatgjatë, si dhe një Strategji të re për investime në energjia e gjelbër, theksoi kryeministri Dimitar Kovaçevski sot në Beograd në panelin e diskutimit për mundësitë e investimeve në burimet e ripërtëritshme të energjisë në vendet e Ballkanit Perëndimor, në të cilin marrin pjesë investitorë nga Norvegjia, transmeton InfoShqip.

Ai theksoi se Maqedonia është e fokusuar në sigurimin e stabilitetit energjetik në kushtet e krizës botërore energjetike, për të cilën ekziston një plan afatshkurtër që deri më tani është realizuar me sukses duke aktivizuar të gjitha kapacitetet për prodhim vendor të energjisë elektrike. Por, siç shtoi Kovaçevski, vendi ka edhe një plan afatgjatë me të cilin ne përpiqemi për dekarbonizimin dhe synimin e asaj që kemi me bollëk, prodhimin e energjisë elektrike nga era, dielli dhe uji.

RS Maqedonia është vendi i parë në rajonin e Ballkanit Perëndimor që miraton një Strategji për zhvillimin e sektorit të energjisë në vitin 2019, bazuar në shtyllat e Marrëveshjes së Gjelbër të BE-së. Jemi vendi i parë që zbaton një projekt për zëvendësimin e termocentralit të vjetër me qymyr në Oslomej të Kërçovës, ku tashmë po ndërtojmë një termocentral 120 MW në vendin e një miniere të dikurshme të linjitit. Ky është një hap konkret drejt tranzicionit energjetik të S. Maqedonia po tregon vullnet të fortë për dekarbonizimin e sektorit tonë energjetik, e me këtë edhe dekarbonizimin e ekonomisë sonë“, tha kryeministri Kovaçevski.

Ai theksoi se Qeveria e Maqedonisë investon si askush tjetër në energjetikë dhe në projekte që në afat të mesëm dhe afatgjatë do të sjellin vetëm përfitime. Kjo, siç theksoi Kovaçevski, shihet në përkushtimin e vendit për tranzicionin energjetik, sepse ai është e ardhmja për pavarësinë energjetike të vendit, por edhe për të gjithë rajonin dhe për mbrojtjen e mjedisit jetësor.

Qëllimi i Konferencës është forcimi i bashkëpunimit në zhvillimin e kapaciteteve për burimet e rinovueshme të energjisë në vendet e Ballkanit Perëndimor që duhet të sigurojnë pavarësinë energjetike.

Konferenca rajonale për mundësitë e investimeve në burimet e rinovueshme të energjisë në Ballkanin Perëndimor organizohet nga Ambasada e Mbretërisë së Norvegjisë në Beograd dhe Sarajevë dhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në bashkëpunim me Aleancën Ekonomike Nordike./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu