Kushtetutë apo letër higjienike, Kasami vendosi: Do të kërkojmë që të hiqen përqindjet për gjuhën shqipe

Diskursi politik rreth ndryshimeve kushtetuese duhet të bëhet për largimin e kriterit 20 për qind për përdorimin e gjuhës shqipe, por jo për ndryshime në përdorimin e mazhorancës së Badenterit dhe balancuesit për punësim, tha sot presidenti në një konferencë për media. të Lëvizjes Besa, Biljal Kasami dhe kryetar i Komunës së Tetovës, transmeton InfoShqip.

Sipas tij, nuk bëhet fjalë për dy gjëra të njëjta, 20 për qind, thotë ai, është përkufizim i gjuhës për ata që janë mbi 20 për qind.

Dhe me regjistrimin e fundit u dëshmua se më shumë se 20 për qind janë shqiptarë në Maqedoni dhe nuk ka popull tjetër që është afër 19, prandaj të presim nëse do ta përmbushin atë kërkesë. Sa i përket mekanizmave të tjerë për të mbështetur komunitetet joshumicë, mendoj se është në fushën e rregullimit shtetëror.

Pra nuk mendoj se është koha për të hapur tema të tilla, të cilat sigurisht nëse do të hapeshin do të ishin në drejtim të përmirësimit të pozitës së komuniteteve jo pakicë. E drejta ndërkombëtare dhe ajo evropiane nuk e njeh mundësinë e ndryshimit të të drejtave të komuniteteve joshumicë përmes mekanizmave demokratikë. Ne jemi të gatshëm të diskutojmë edhe atë temë, por në drejtim të përmirësimit të të drejtave të të gjitha bashkësive etnike në Maqedoni, përveç komunitetit etnik maqedonas, i cili ka shtet dhe të gjitha të drejtat“, theksoi Biljal Kasami.

Ai thotë se si Lëvizja Besa kanë konsultime të rregullta me partnerët ndërkombëtarë dhe partia i mbështet të gjitha aktivitetet për ndryshime kushtetuese dhe përshpejtimin e rrugës integruese të Maqedonisë./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu