Maqedonia është shteti i dytë bullgar në Evropë, një provokim i ri nga Parlamenti bullgar

Maqedonia është shteti i dytë bullgar në Evropë. Seanca e parë e përbërjes së re në Parlamentin bullgar, praktikë e vjetër. Provokimet ndaj shtetit janë sërish një nga temat kryesore të politikanëve bullgarë. Në këtë rast rolin kryesor e ka deputeti i partisë “Rilindja”, Kostadin Kostadinov, transmeton InfoShqip.

Ne jemi të detyruar të mbrojmë interesin kombëtar bullgar në shtetin e dytë bullgar në Evropë, Maqedoninë ose siç është pothuajse Maqedonia e Veriut“, tha Kostadinov.

Krahas provokimeve të tilla, marrim mesazhe edhe nga Sofja se duhet të kthehet vetoja për Maqedoninë. Prej aty janë të zemëruar për ligjin e propozuar për shoqatat dhe fondacionet, i cili duhet t’i japë fund hapjes së klubeve kulturore me emra historikë të diskutueshëm, si Vachno Mihailov dhe Car Boris i Tretë. Personi i parë i Ima Takov Narodit, Slavi Trifonov, konsideron se qëllimi i këtij ligji ishte ndalimi i shoqatave bullgare dhe se bllokada evropiane për Maqedoninë duhet të jetë një nga prioritetet e para të përbërjes së re parlamentare në Sofjen zyrtare.

“Kuvendi i Maqedonisë njëzëri miratoi ligjin e ri për fondacione dhe shoqata. Me këtë ligj është përmbushur qëllimi që është ndalimi i të gjitha shoqatave bullgare me emra të heronjve të historisë sonë. Çfarë është Ivan Mihailov për Maqedoninë, përveç një hero? Gjëja më e rëndësishme – pasi të fillojë punën, Asambleja e re Kombëtare është e detyruar të rivendosë veton e Bullgarisë kundër Maqedonisë. Bullgaria është vendi ku ka vetëm një bullgar“, shkruan Trifonov.

Ndërsa nga Bullgaria vijnë ankesat se ne kemi dalë kundër vlerave evropiane, gjoja se duam të ndalojmë krijimin e klubeve bullgare, pikërisht kjo po ndodh nga pala bullgare. Në Blagoevgrad, këshilli komunal ndaloi hapjen e klubit kulturor maqedonas Nikola Vaptsarov. Shoqata “New Asnom” thotë se Bullgaria në këtë mënyrë sulmon drejtpërdrejt vlerat evropiane.

Me vendimin e djeshëm të Këshillit të Qytetit të Blagoevgradit, shkatërrohen vlerat themelore të Bashkimit Evropian. Këtu është rezultati i marrëveshjes së nënshkruar për fqinjësi të mirë me Republikën e Bullgarisë, vendime bullgare që shkatërrojnë vlerat themelore të Bashkimit Evropian, i cili nuk u përgjigjet atyre“, njoftojnë nga New Asnom.

Se dikush në Bullgari shqetësohet nga klubi maqedonas mund të konkludohet dy javë më parë, kur zyra e klubit u vandalizua dhe shkronja “M” u fshi nga mbishkrimi i klubit./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu