Milevski: Në të ardhmen pritet të ketë mini-tornado, nëntori do të jetë i rrezikshëm për RMV-në

Shkupi, të martën u godit nga një stuhi e madhe që zgjati gati një orë dhe përmbyti rrugët më të frekuentuara. Veç kësaj ka shkaktuar dëme të shumta ku ka pasur dëmtime në objekte, makina dhe kanë rënë dhjetëra pemë nga era e fortë.

Gushti ka rezultuar të jetë një muaj shumë i paqëndrueshëm me reshje të rrëmbyeshme të cilat kanë qenë të pranishme në Maqedoni, ndërsa edhe qyteti i Negotinës ka pësuar një lloj shiu të pazakontë që ka shkaktuar dëme të mëdha.

Profesori universitar nga Instituti i Gjeografisë, Ivica Milevski, ka dhënë analizën e tij për “Fokus” për problemet e motit që kanë ndodhur në vend në muajt e kaluar. Me këtë ai u dërgoi mesazh shërbimeve – t’i kushtojnë vëmendje rreziqeve nga vërshimet, të cilat në të kaluarën kanë rezultuar të jenë katastrofike për popullatën.

“Skenarët e djeshëm të ndryshimeve klimatike pretendonin se në krahasim me vitin referues 1990, në vitin 2050, Maqedonia do të jetë shumë më e thatë, veçanërisht në verë. Nuk duket tamam kështu. Krahasimet e të dhënave më të fundit (1991-2020) tregojnë se sasitë vjetore të reshjeve janë rritur edhe pak në krahasim me periudhën e referencës 1961-1990, por dukshëm në mënyrë të pabarabartë. Gjithnjë e më shpesh ka dukuri të shirave intensivë, të rrëmbyeshëm për një periudhë të shkurtër kohore dhe ato pothuajse në të gjitha stinët e vitit.

Ekstremet e dikurshme 100-vjeçare prej 80 deri në 100 mm/ditë janë bërë tashmë 10-20 vjet për pjesën më të madhe të territorit të Maqedonisë. Nëse ndiqen trendet dhe shembujt e Gadishullit Ballkanik, tashmë duhet të llogarisim në ekstremet ditore prej 150 dhe madje 200 mm/ditë, pra të paktën 100 mm në 3 orë. Në fakt, në vitet dhe dekadat në vijim duhet të priten dukuri të shpeshta të reshjeve intensive (të rrëmbyeshme) në territorin e Maqedonisë. Kjo në kombinim me shfrytëzimin e papërshtatshëm të tokës urbane dhe jourbane (betonizimi i tepruar, sistemi kullues-kanal i dimensionuar dhe i ndërtuar keq, zvogëlimi i gjelbërimit urban etj.), shkakton rritje të rrezikut nga vërshimet”, thotë profesor Milevski.

Ai tha se “sipas skenarëve, analizave dhe tendencave klimatike, në vitet dhe dekadat e ardhshme, frekuenca e fatkeqësive natyrore dhe në këtë kuadër edhe përmbytjeve do të rritet”.

“Vitet e fundit kemi gjithnjë e më shumë dukuri të reshjeve shumë intensive për një periudhë të shkurtër. Kështu, më 6 gusht 2016, për vetëm 4 orë, në disa pjesë të komunës së Gazi Babës në Shkup ranë 90 mm shi dhe intensiteti maksimal në orë (rreth orës 20:00) arriti gati 40 mm, që është jashtëzakonisht i madh, rekord) vlera e regjistruar për këtë hapësirë. Ishte një nga arsyet e vërshimit të Stajkovcit me pasoja katastrofike. “Prandje në disa pjesë të Shkupit për një periudhë prej 2 orësh (16:30-18:30) ka rënë shi 25-40 mm, me intensitet disaminutësh (rreth orës 17) prej 2 të jashtëzakonshëm. mm/min”, deklaroi ai.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu