Nazisti bëri thirrje: Maqedonia të kërkojë falje për të hyrë në BE

Ka shumë probleme të brendshme në Bashkimin Evropian dhe do të ishte e rrezikshme për qëndrueshmërinë e tij të vendoste çështje të hapura midis anëtarëve të tij aktual dhe të ardhshëm, transmeton InfoShqip.

Mirëpo, nuk mund të shmanget çështja e problemeve që po shfaqen gjithnjë e më shumë në Republikën e Maqedonisë. Bullgaria avokon për anëtarësimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE, bazuar në shërbimet e secilit vend.

Këtë e theksoi eurodeputeti nga VMRO-ja, Angel Xhambaski, në konferencën me temë “Ballkani Perëndimor”, që u mbajt në Pallatin Kombëtar të Kulturës (NDK).

Sipas fjalëve të tij, zgjerimi i procesit në Ballkanin Perëndimor bëhet me intensitet të ndryshëm. Më aktive është politika integruese e vendeve të Ballkanit Perëndimor, pasi Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Bosnja dhe Hercegovina, Maqedonia dhe Serbia do të jenë partnerë të rëndësishëm dhe anëtarë të ardhshëm pasi të kenë pësuar ndryshimet e nevojshme që duhet të bëjnë në shoqëritë, veçanërisht dy vendet e fundit.

Çdo vend ka karakteristikat dhe detyrat e veta përpara. Dy vendet e fundit – Maqedonia dhe Serbia, për t’u bërë pjesë e Unionit, do të duhet të bëjnë shumë reforma dhe të heqin qafe varësitë e dëmshme”, tha kategorikisht Dzambazki.

Ai theksoi se hyrja në Bashkimin Evropian është e pamundur pa dënimin e regjimeve autoritare dhe pa kërkuar falje nga liderët autoritarë të kombeve dhe popujve të shtypur të ish-Jugosllavisë.

Bashkimi Evropian duhet të paraqesë një qasje të qartë që do të shërbejë si një nxitje pozitive për reforma dhe ndryshime. Shumë reforma të tilla mund të vihen në dukje, të kryhen dhe të bëhen vazhdimisht, si shembull i një drejtimi pozitiv është Kosova”, tha Angel Xhambaski./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu