RMV: Nga nesër hyjnë në fuqi masat shtetërore për kursimin e energjisë elektrike

Nga nesër hyjnë në fuqi masat e kursimit të energjisë elektrike, me të cilat konsumi duhet të ulet me 15 për qind. Masat u miratuan me vendim të qeverisë më 16 gusht dhe do të jenë të vlefshme deri më 31 mars të vitit 2023.

Ata i referohen familjeve dhe kompanive si rekomandime, por edhe institucioneve shtetërore si detyrime.

Siç tha ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, i cili paralajmëroi dhe shpjegoi masat, na pret një nga dimrat më të vështirë energjetik dhe të gjithë duhet të kontribuojmë për ta kaluar më lehtë.

Fikja e ndriçimit dekorativ në fasadat e ndërtesave publike dhe monumenteve të kulturës, fikja e llambave kur ka dritë të mjaftueshme, ftohja me kondicioner në jo më pak se 27 gradë dhe ngrohja në maksimum 20 gradë, fikja e kompjuterëve pas përfundimit të punës.

Ndërrimi i rregullt i filtrave të njësive të ngrohjes dhe kondicionerëve, printimi vetëm e materialeve të nevojshme, zëvendësimi i dritareve me energji efiçente, janë vetëm një pjesë e detyrimeve që duhet të zbatojnë institucionet shtetërore.

Rekomandimet për sektorin e biznesit janë gjithashtu të ngjashme, fikja e ndriçimit dekorativ në fasadat e të gjitha ndërtesave, përdorimi i dritës së ditës për dhomat e brendshme, sallat dhe zyrat në ndërtesa gjatë periudhës kur është e mundur, ftohja e ambienteve të prodhimit, sallave dhe zyrave me kondicionerë në më pak se 27 gradë dhe ngrohje në maksimum 20 gradë, fikja e kompjuterëve pas përfundimit të punës, zëvendësimi i llambave të vjetra me ato kompakte fluoreshente, ndryshimi i rregullt i filtrave të elementeve të ngrohjes, instalimi i pompës së nxehtësisë si një mjet shumë efikas dhe masa të ngjajshme.

Sipas zëvendëskryeministrit Fatmir Bityqi, institucionet publike duhet të jenë shembull i sjelljes së ndërgjegjshme.

Prandaj, edhe menaxherët e tyre mund të humbasin punën nëse nuk respektojnë rekomandimet e qeverisë dhe nëse nuk kursejnë 15 për qind të energjisë elektrike siç është planifikuar.

Sipas tij dhe ministrit Bekteshi nuk priten kufizime të energjisë elektrike.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu