Rusët “mbyllin rubinetin” për një kompani holandeze

Kompania holandeze GasTerra nuk do të marrë gaz nga Gazprom rus nga 31 maji pasi refuzoi të paguajë në rubla, gjë që është kusht i Moskës, njoftuan të dyja kompanitë.

GasTerra, e cila blen dhe shet gaz për qeverinë holandeze, raportoi se ka rënë dakord diku tjetër për të blerë dy miliardë metra kub gaz që duhej të merrte nga Gazprom në tetor, transmeton Reuters.

Pesëdhjetë për qind e kompanisë është në pronësi të subjekteve qeveritare holandeze dhe 25 për qind nga Shell dhe Exxon.

“Vendimi nuk do të ketë asnjë efekt në dërgimin e gazit për familjet holandeze,” tha ministri holandez i Energjisë Rob Jetten në Twitter.

Një deklaratë nga GasTerre tha se kompania holandeze kishte vendosur të mos pranonte kushtet ruse, duke përfshirë hapjen e llogarive për të paguar në euro, të cilat më pas do të shkëmbeheshin me rubla.

Kompania deklaroi se kjo do të shkelte sanksionet e Bashkimit Evropian dhe se kjo mënyrë pagese paraqet një rrezik të tepruar financiar dhe operacional.

Gazprom ka thënë se do të vazhdojë të ndërpresë furnizimin me gaz të GasTerry derisa pagesa të bëhet në mënyrën që propozoi Rusia.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu