Serbia, Hungaria dhe Austria do të mbrojnë Evropën nga emigrantët me forca të përbashkëta policore drejt Maqedonisë së Veriut

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq, kryeministri hungarez Viktor Orbán dhe kancelari austriak Karl Nehamer nënshkruan sot në Beograd një Memorandum Mirëkuptimi ndërmjet tre vendeve për të forcuar bashkëpunimin trepalësh në fushën e luftës efektive kundër migracionit të paligjshëm, me të cilin, duke harmonizuar politikën e vizave të Serbisë me Tunizia, Burundi dhe vendet tjera do ta mbrojnë Evropën nga migrimi me forcë të përbashkët policore drejt Maqedonisë së Veriut, njoftoi korrespondenti i MIA-s nga Beogradi, transmeton InfoShqip.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq deklaroi në një konferencë për shtyp se Serbia ka pasur një rritje të konsiderueshme të migrantëve të paligjshëm në vitin 2022 prej 191 për qind, të cilët kryesisht vijnë nga Maqedonia e Veriut – 51 për qind dhe nga Bullgaria 32-33 për qind.

Ajo që ramë dakord sot është që bashkërisht, me mbështetjen e Hungarisë dhe Austrisë, të angazhojmë një numër më të madh të forcave policore në kufirin me Maqedoninë e Veriut, të përfshijmë pajisje të rëndësishme, makina me kamera termike dhe të provojmë lëvizjen e linjës së mbrojtjes. në jug, me të cilin do të fillojmë zbatimin para fundit të vitit“, tha Vuçiq.

Ai shtoi se Serbia më vonë do të përpiqet, së bashku me Maqedoninë e Veriut, ta zhvendosë atë kufi mbrojtës edhe në jug, nëse kjo do të jetë e suksesshme, e cila do të mbrojë Evropën në tërësi, por edhe Serbinë, sepse ajo nuk dëshiron të jetë një “parkim”. shumë për emigrantët”.

Sa i përket emigrantëve të regjistruar, Vuçiq tregoi se numri më i madh i njerëzve në Serbi vijnë nga Afganistani 40 për qind, nga Siria 27 për qind, nga Maroku 12,5 për qind, nga Burundi shtatë për qind dhe dy për qind nga Pakistani.

Arritëm një marrëveshje të rëndësishme edhe për ripranimin, pra dëbimin e atyre që nuk kanë mundësi të marrin azil. Ne do të duhet të sigurojmë avionë për të kthyer emigrantët, dhe kjo është shumë e shtrenjtë. Ne do t’i ndajmë shpenzimet me Hungarinë dhe Austrinë dhe ramë dakord që të jetë një marrëdhënie e drejtë“, theksoi Vuçiq.

Kancelari austriak Karl Neuhammer tha se ajo që po bëjnë këto tre vende është një sinjal i fortë për Brukselin.

“Është një sinjal i fortë se dy shtetet anëtare të BE-së, Hungaria dhe Austria, së bashku me Serbinë, një partner vërtet i fortë dhe i dëshirueshëm, po i dërgojnë një sinjal Brukselit nga këtu“, theksoi Nehamer dhe theksoi se Austria është një luftëtare e pasionuar për hyrjen. të shteteve anëtare të BB në BE.

Dhe që partnerët si Serbia jo vetëm të fitojnë perspektivë, por edhe të arrijnë progres konkret, sepse ka sfida të mëdha në luftën kundër migrimit ilegal, terrorizmit dhe krimit të organizuar, si dhe kur bëhet fjalë për furnizimin me energji. Gjërat funksionojnë më mirë kur merremi me to së bashku, tha Nehammer.

Kryeministri i Hungarisë, Viktor Orbán, tha se nëse siguria e Evropës shihet nga ai vend, kur bëhet fjalë për emigracionin, kjo varet nga Serbia sepse, nëse ajo mbron kufijtë e saj, do të mbrojë edhe Hungarinë dhe pjesën tjetër të kontinenti.

Derisa Serbia të hyjë në BE, do të duhet të ulim kufirin e mbrojtjes sa më shumë në jug. Hungaria do të sigurojë njerëz dhe pajisje, tha Orbán, duke theksuar se që nga viti 2015 Hungaria ka shpenzuar 1.6 miliardë euro për mbrojtjen e kufijve dhe ka marrë 1.2 për qind të kësaj shume nga Brukseli.

Kur bëhet fjalë për migracionin në Hungari, Orbán tha se këtë vit ata kanë parandaluar 250,000 kalime të paligjshme në vendin e tyre dhe shtoi se ai “ka bërë një luftë kundër migrimit të paligjshëm për një kohë të gjatë” dhe se ka dëgjuar të gjitha llojet e gjërave për si duhet bërë, por që ai beson vetëm në një metodë të bazuar në përvojë.

Dhe kjo do të thotë që migrimi nuk duhet menaxhuar, por duhet parandaluar. Emigrantët e paligjshëm nuk do të hyjnë vetëm nëse e dinë se nuk do të kalojnë dot kufirin, nëse janë të bindur se munden, do ta kalojnë atë. Ne duhet t’u bëjmë të ditur se nuk ka kalim mbi kufirin tonë, nuk ka menaxhim të migracionit, nuk ka drejtim të migrimit, duhet të ndalet dhe kalimi i paligjshëm është një krim që duhet trajtuar“, tha kryeministri hungarez. ministrit./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu