Sfida: Gjermania, stop qymyrit rus më 1 gusht e naftës më 31 dhjetor

Gjermania do të ndalojë plotësisht blerjen e qymyrit rus më 1 gusht dhe naftës ruse më 31 dhjetor dhe do të përjetojë një ndryshim të madh në burimin e furnizimit me energji të vendit, tha zëvendësministri i Financave Joerg Kukies në një konferencë në Sidnei.

Sfida kryesore përpara do të jetë plotësimi i boshllëkut të madh që do të lihet kur Bashkimi Evropian të heqë dorë nga 158 miliardë metra kub gaz të furnizuar çdo vit nga Rusia, tha Kukies.

“Për disa javë nuk do të kemi më qymyr rus”, tha ai në Forumin Energjetik të Sidneit, të organizuar nga qeveria australiane dhe Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Rusët më parë furnizonin 40 për qind të qymyrit gjerman dhe 40 për qind të naftës, tha ai.

Kushdo që e njeh historinë e gazsjellësit të Druzhbës, i cili tashmë ishte një mjet i perandorisë sovjetike mbi Evropën Lindore, e di se të heqësh qafe atë varësi nuk është një gjë e parëndësishme, por ne do ta arrijmë atë brenda disa muajsh”, tha Kukies. .

Gjermania po zhvillon me shpejtësi terminalet e importit të gazit natyror të lëngshëm (LNG) për të ndihmuar në plotësimin e boshllëkut në furnizimet me gaz, por ai theksoi se ndërsa Shtetet e Bashkuara dhe Katari së bashku mund të dërgojnë rreth 30 miliardë metra kub gaz në formë LNG në Evropë, kjo nuk mjafton.

Megjithëse Gjermania është e fokusuar në lëvizjen drejt emetimeve neto zero me legjislacionin e miratuar së fundmi për të përshpejtuar zhvillimin e projekteve të energjisë së rinovueshme, gazi do të jetë çelësi për këtë ndryshim, tha Kukies.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu