Si e projekton SHBA pastrimin e Gaza-s nga palestinezët

Akademiku egjiptian Amr Hamzawy zbuloi detajet e një dokumenti që administrata e presidentit amerikan Joe Biden i dorëzoi Kongresit, duke kërkuar ndarje financiare për zhvendosjen e mundshme të palestinezëve.

Sipas një postimi të gjatë në blog të publikuar nga akademiku Hamzawy në profilin e tij në Facebook, zyra e Biden-it i ka dërguar Kongresit, më saktë Dhomës së Përfaqësuesve, më 20 tetor një kërkesë për miratimin e alokimeve financiare shtesë në vlerë prej 106 miliardë dollarësh për mbrojtjen e shtetasve amerikanë, sigurinë dhe ndihmën për aleatët – Ukrainën dhe Izraelin, thuhet në tekstin e kërkesës.

Në faqen 40 të kërkesës, presidenti amerikan propozon që të ndahen tre miliardë e 495 milionë dollarë për programet e asistencës së Departamentit të Shtetit në fushën e emigracionit dhe azilit.

Paragrafi i dytë në faqen 40 flet për ndihmën e refugjatëve ukrainas dhe më pas paragrafi i tretë për situatën humanitare në Izrael dhe territorin palestinez.

Kërkesa e Joe Biden drejtuar Dhomës së Përfaqësuesve thotë se përvetësimet shtesë për imigracionin dhe azilin do të përdoren për të mbështetur civilët e zhvendosur dhe të dëmtuar nga konflikti aktual, duke përfshirë refugjatët palestinezë në Gaza dhe Bregun Perëndimor, dhe për të adresuar nevojën e mundshme për banorët e Gaza-s që do të ikin në vendet fqinje, thuhet në tekst.

Paragrafi i tretë në faqen 40 vazhdon temën e nevojave humanitare të refugjatëve palestinezë dhe krizës së pritshme, siç thuhet në kërkesë: “Kjo krizë mund të çojë në zhvendosje ndërkufitare dhe përshkallëzim të nevojave humanitare në rajon, dhe financimi i nevojshëm mund të përdoret për të adresuar nevojat jashtë Gaza-s.”

Hamzawy komentoi këtë dokument, duke thënë: “Gjuha e përdorur në kërkesën e Biden-it është jashtëzakonisht e rrezikshme dhe lejon zhvendosjen e detyruar të popullit të Gaza-s dhe të gjithë popullit palestinez nga toka e tyre.”

Ai vazhdoi: “Përgjegjësia jonë sot, populli, institucionet shtetërore, qeveria dhe shoqëria civile (në Egjipt), është të refuzojmë plotësisht çdo përpjekje SHBA-Izrael për të shkelur sovranitetin tonë kombëtar dhe për të sulmuar tokën tonë në Sinai dhe të tregojmë se qëndrimi të popullit, si dhe qëndrimi zyrtar i favorshm për Palestinën dhe të drejtat e popullit të saj për vetëvendosje dhe një jetë të denjë, konsistojnë në shtetin e tyre të pavarur dhe në tokën e tyre, jo në tokën e Egjiptit”.

Është e rëndësishme të theksohet se agresioni aktual izraelit në Rripin e Gaza-s shoqërohet me planin e përfolur të zhvendosjes së mundshme të palestinezëve nga territoret e tyre, pikërisht për Sinain si destinacion për qytetarët e Rripit të Gaza-s.

Që nga fillimi i luftës, sulmet intensive nga ushtria pushtuese kanë detyruar rreth 1.5 milionë palestinezë të largohen nga shtëpitë e tyre, veçanërisht nga Rripi verior i Gaza-s në jug.

Sulmet e pamëshirshme synojnë pikërisht këtë: pastrimin e mëtejmë etnik të Palestinës nga palestinezët, duke patur për objektiv kryesor Gaza-n, aty ku është dhe rezistenca më e madhe ndaj agresorit izraelit.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu