Xhaferi: Kërkesa për referendum e së majtës nuk është në përputhje me Rregulloren e Kuvendit

Kërkesa për mbajtjen e referendumit e dorëzuar nga partia politike e Majtë nuk është përgatitur në përputhje me Rregulloren e Kuvendit dhe pyetja është shtruar në mënyrë jo të duhur, sipas kryetarit të Kuvendit Talat Xhaferi, transmeton InfoShqip.

Duke shqyrtuar “Kërkesën tuaj për nisjen e iniciativës qytetare në nivel shtetëror për shpalljen e referendumit të detyrueshëm shtesë”, pashë se kërkesa nuk ishte përgatitur në përputhje me dispozitat e Rregullores së Punës, e veçanërisht nenin 135 të së njëjtës, dhe pyetja e parashtruar ka të bëjë me pyetjen e parashtruar në mënyrë jo të duhur për faktin se konkluzionet nuk janë akt i përgjithshëm juridik, ligj apo kushtetutë, për nga natyra dhe përmbajtja e tyre janë qëndrim që e drejton Qeverinë e Republikës së Maqedonisë në veprimet e saj” thuhet në një deklaratë në përgjigje të nismës qytetare për mbajtjen e referendumit nga e majta.

Kryetari i Kuvendit kërkon gjithashtu që propozuesi të respektojë dispozitat e Rregullores së Kuvendit në afatin e caktuar.

“Duke pasur parasysh sa më sipër, dhe në pajtim me nenin 136 të Rregullores së Kuvendit të Republikës së Maqedonisë, i cili thotë: “Nëse projektligji nuk përgatitet në pajtim me dispozitat e kësaj Rregulloreje, Presidenti i Kuvendit, para se t’ua dorëzojë deputetëve, do të kërkojë nga propozuesi respektimin e dispozitave të kësaj rregulloreje.

Nëse propozuesi nuk e plotëson propozimin e ligjit brenda 15 ditëve nga kërkesa e Kryetarit të Kuvendit, konsiderohet se propozimi i ligjit nuk është dorëzuar”, e cila dispozitë zbatohet për të gjitha parashtresat e tjera. Kërkoj që në afatin e caktuar të respektoni dispozitat e Rregullores së Kuvendit të Republikës së Maqedonisë“, thekson Xhaferi.

Partia politike e Majtë paraqiti në Kuvend më 7 tetor iniciativën për nisjen e një referendumi të detyrueshëm dhe plotësues në nivel shtetëror për pyetjen e referendumit “A jeni për vazhdimin e negociatave me BE-në duke pranuar konkluzionet parlamentare të 16 korrikut? 2022?“. Partia mblodhi 750 nënshkrime, të cilat i dorëzoi në arkivin parlamentar me pjesën tjetër të materialeve.Lideri i së majtës, Dimitar Apasiev, në një konferencë për media njoftoi bllokadë të plotë të Kuvendit nëse edhe kryetari Talat Xhaferi e refuzon këtë iniciativë.

Kryetari i Kuvendit Xhaferi më 13 shtator e hodhi poshtë iniciativën e opozitës VMRO-DPMNE për referendum për ndërprerjen e vlefshmërisë së Ligjit për ratifikimin e Marrëveshjes për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim me Bullgarinë, me arsyetimin se është antikushtetuese dhe për shkak të marrëveshjeve ndërkombëtare që janë ratifikuar në përputhje me Kushtetutën janë pjesë e rendit të brendshëm juridik dhe nuk mund të ndryshohen me ligj.

VMRO-DPMNE-ja më pas vlerësoi se iniciativa është në përputhje me nenin 24 të Ligjit për Referendumin dhe tha se Xhaferi nuk ka arsye ta refuzojë, ndërsa LSDM-ja në pushtet e ka përkrahur vendimin e Xhaferit sepse edhe ata e konsiderojnë atë jokushtetues./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu