Xhaferi: Sapo të vijë propozimi, jam i gatshëm që menjëherë të nis procedurën për ndryshime kushtetuese

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, sot në takim me gazetarë, të fundit për këtë vit nuk ka thënë se kur do të fillojë procedura për ndryshime kushtetuese, duke theksuar se ai si kryetar i komitetit amë, është gati sapo të marrë propozimin ta fillojë këtë procedurë. Për zgjedhje të mundshme të parakohshme në pranverë në favor të ndryshimeve kushtetuese, Xhaferi mendon se duhet parë interesimi i procesit.

Xhaferi nuk është përgjigjur se kur do të fillojë procedura për ndryshimet kushtetuese dhe thotë se nuk ka pasur nevojë për një takim të drejtpërdrejtë mes kryetarit të Kuvendit dhe kryeministrit për të diskutuar për një çështje për të cilën kryeministri dhe palët e tjera kanë deklaruar publikisht se aktualisht nuk ka shumicë adekuate, se po zhvillohen diskutime me të gjithë.

“Edhe në momentin kur ata konsiderojnë se i kanë kushtet për të nisur një iniciativë, unë jam i gatshëm si kryetar i Komisionit dhe i Kuvendit të veproj sipas procedurës, pasi të merret iniciativa më tutje”, theksoi Xhaferi.

Ai nuk mund të thotë se deri ku janë negociatat me deputetët për këtë çështje sepse nuk i zhvillon negociatat me deputetët për këtë çështje.

“Nuk është përgjegjësia ime t’i bëj ato biseda me deputetët”, tha Xhaferi.

Lidhur me çështjen e zgjedhjeve të parakohshme në kurriz të votave për ndryshime kushtetuese, kryetari i Kuvendit beson se vlerësimi i parë i kësaj duhet bërë nga këndvështrimi se a është në favor të procesit të shtetit drejt BE-së dhe nëse është në favor të interesave të qytetarëve “pra edhe sikur të ishte tregu”.

“Nga konteksti im është interesi i procesit. Interesi i procesit është që të bëjmë ndryshimet, të hapim rrugën dhe të punojmë brenda një afati të caktuar kohor për të përmbushur sa më shpejt atë që duhet të përmbushim për t’u bërë anëtare e plotë e BE-së. Nuk na duhet një shembull tjetër, shembulli ynë anëtarësimi në NATO. Të gjithë i dimë perceptimet para dhe pas anëtarësimit në NATO në kontekstin e zhvillimeve gjeopolitike. Në atë kontekst duhet t’i kemi parasysh që atë proces ta përfundojmë sa më shpejt, e kam fjalën për të gjithë ne, shtetin dhe qytetarët”, thotë Xhaferi.

Në Kuvend sot po mbahet seanca për çështje parlamentare, ndërsa seanca reale e re në vitin 2023 është caktuar për 10 janar, ndërsa një ditë më parë do të mbahet takimi i rregullt i Xhaferit me koordinatorët e grupeve parlamentare.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu