A ka ndonjë hero në LSDM që do t’i thotë STOP arbitraritetit të Xhaferit?

Qytetarët e Maqedonisë prej vitesh shprehin pakënaqësi nga funksionimi i Kuvendit. Kryeparlamentari aktual Talat Xhaferi duket se po mundohet ta bëjë të qëndrueshëm atë perceptim të popullit, ta forcojë, transmeton InfoShqip.

Impulsin e fundit Xhaferi e dha me refuzimin e djeshëm të nismës për referendum për marrëveshjen e miqësisë me Bullgarinë. Ai vetë vendosi se kjo nuk është në përputhje me Kushtetutën e Maqedonisë. Thjesht ndaloi një iniciativë me të cilën qytetarët do të jepnin mendimin dhe udhëzimet e tyre për politikanët se çfarë duhet bërë për të mirën e Maqedonisë.

Rrjetet sociale po ziejnë, qytetarët të pakënaqur thonë se kryeparlamentari është antidemokratik. Reagojnë edhe persona të njohur të politikës dhe ligjit. Ish-kryetari i Kuvendit, Tito Petkovski, dje ishte kategorik se Xhaferi nuk është kompetent për të vlerësuar kushtetutshmërinë e nismës.

Vlerësimi i kushtetutshmërisë është në dorën e Gjykatës Kushtetuese. Vendimin për çështjen e nismës së referendumit duhet ta marrë Kuvendi, jo kryetari i tij. Askush nuk duhet të vendoset mbi Parlamentin“, konsideron Petkovski.

Kurse profesoresha e së drejtës kushtetuese, Gordana Siljanovska, mendon se Xhaferi paraqitet si gjykatës kushtetues apo gjykatës.

Ai nuk është as gjykatës kushtetues, as gjyqtar kushtetues. Ai duhet të interpretojë Rregulloren e Kuvendit, jo kushtetutshmërinë e nismës për referendum“, thekson Siljanovska.

Në të njëjtën linjë është edhe opinioni i Dimitar Apasiev, profesor universitar dhe lider i “Levicës”, i publikuar dje.

Çështja është ruajtja e demokracisë në Maqedoni si dhe dinjiteti i Kuvendit. Çfarë është më e rëndësishme për LSDM-në, demokracinë apo Xhaferin – do ta shohim së shpejti./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu