Frikë se Rusia mund të ndalojë furnizimet, BE do t’u kërkojë vendeve anëtare të ulin kërkesën për gaz

Bashkimi Evropian do të përcaktojë planet emergjente më vonë gjatë ditës për të reduktuar kërkesën për gaz brenda disa muajsh, duke paralajmëruar vendet se pa kufizime domethënëse tani, ata mund të luftojnë për karburant gjatë dimrit nëse Rusia ndërpret furnizimet.

Evropa po garon për të mbushur depozitën e saj të gazit përpara dimrit dhe për të ndërtuar një tampon furnizimi në rast se Moska i kufizon më tej furnizimet si hakmarrje për mbështetjen evropiane për Ukrainën në luftën e saj me Rusinë. Gazprom i Rusisë tashmë ka ndaluar dërgesat në disa shtete të BE-së.

Komisioni Evropian do t’u kërkojë vendeve të përgatiten për shkurtime të mëtejshme të mundshme duke reduktuar përdorimin e gazit. Një draft i planit të BE-së, i parë nga Reuters, propozon një objektiv vullnetar për vendet për të ulur kërkesën e tyre për gaz gjatë tetë muajve të ardhshëm, i cili mund të bëhet ligjërisht i detyrueshëm në një emergjencë furnizimi.

Zyrtarët e BE thanë se objektivi do të ishte një reduktim 10-15% në përdorimin e gazit.

Propozimi, i cili mund të ndryshojë përpara se të publikohet, do të ketë nevojë për miratim nga vendet e BE-së, të cilat janë kryesisht përgjegjëse për politikat e tyre energjetike.

Ka pasur rezistencë nga disa vende, përfshirë Poloninë, të cilët mendojnë se planet e tyre të emergjencës nuk kanë nevojë për një nxitje nga Brukseli.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu