Valuta për çdo krizë, është koha për ar

Sa herë që investitorët janë të shqetësuar nga konfliktet politike dhe ngjarje të tjera negative, jepen në kërkim të strehëve të sigurta dhe takimi me arin është i pashmangshëm, duke qenë se e konsiderojnë si një stabilizator par excellence.

Metalet e çmuara kanë bërë një “tubim” të vërtetë në muajt e fundit.

Në gusht, ari arriti vlerën më të ulët për vitin mee rreth 1.170 dollarë për një ons (31.1 gram), dhe tani arrin në 1,290 dollarë – një rritje prej dhjetë për qind.

Ka shumë indikacione se metali i çmuar do të mbetet në kërkesë në vitin 2019. Ari zakonisht është i fortë kur investitorët në mbarë botën janë të shqetësuar. Dhe ka shumë arsye për këtë.

Tre probleme mund të gjenden në Evropë: Franca kërcënon të humbasë rolin e saj si stabilizues i Bashkimit Evropian ç’prej kur Macron mori hyri në zyrë; Italia me borxhet e larta dhe me qeverinë e saj gërrnjare po bëhet gjithnjë e më shumë një fëmijë problematik në Evropë, ndërsa Britania rend drejt largimit nga BE ku me 29 mars duhet të finalizohet gjithçka, ndonëse një marrëveshje e rregullt Brexit ende nuk është nënshkruar.

Jashtë Evropës, pika të ndryshme të nxehta po shkaktojnë pasiguri. SHBA dhe Kina kanë diktuar mbi politikat e tyre tregtare për disa muaj, duke e ndëshkuar njëri-tjetrin duke imponuar detyrime doganore. Ka një një afrim, por konflikti ende nuk është zgjidhur.

Por krizat individuale shpesh nuk janë të mjaftueshme për të rritur çmimin e metaleve të çmuara. Dollari amerikan gjithmonë ka pasur një ndikim të madh në lëvizjen e çmimeve të arit. Monedha amerikane është më e fortë se monedhat e tjera, ndërkohë që ka më pak kërkesa për ar nga zonat jo-dollarëshe.

Në muajt e ardhshëm, dollari aktual ndoshta do të bjerë. “Ne presim që dollari amerikan të zhvlerësohet këtë vit, pasi shumë banka qendrore në botë po forcojnë politikën e tyre monetare, ndërsa Shtetet e Bashkuara po i afrohen fundit të ciklit të rritjes së normave të interesit”, tha Nitesh Shah, një ekspert që mbështet rritjen e çmimit të arit. /tesheshi.com/

data-full-width-responsive="true">

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu