A ka rrezik që Serbia të pushtojë Kosovën, ja si përgjigjet komandanti i KFOR-it, gjenerali turk Ulutash

Aleatët dhe partnerët e NATO-s mbështesin plotësisht përpjekjet e përditshme të KFOR-it për të ofruar një mjedis mbrojtës dhe të sigurt për të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë, në çdo kohë dhe në mënyrë të paanshme, thotë komandanti i KFOR-it, gjenerali Ozkan Ulutash.

I pyetur nëse ekziston vërtet rrezik që Serbia të pushtojë Kosovën, siç e kanë përsëritur shpeshherë përfaqësuesit e autoriteteve në Kosovë në periudhën e kaluar, gjenerali Ulutash thekson se KFOR-i është i fokusuar në misionin e tij afatgjatë të bazuar në një mandat të qartë të OKB-së.

“Dhe kjo është të sigurojë një mjedis mbrojtës dhe të sigurt për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë dhe lirinë e lëvizjes; në çdo kohë dhe në mënyrë të paanshme. Prandaj, ne vazhdimisht monitorojmë të gjitha zhvillimet relevante që mund të ndikojnë në sigurinë në mbarë Kosovën dhe stabilitetin rajonal. Ne jemi të përkushtuar që parandalimi i çdo KFOR-i ka burime të mira dhe është i krijuar për t’u përballur me të gjitha sfidat që mund të ndikojnë në mjedisin e sigurisë, në përputhje me mandatin tonë të OKB-së”, thotë komandanti i KFOR-it në një intervistë për Kosovo-Online.

Shpesh herë është dëgjuar se situata është stabile, por e brishtë, i pyetur nëse ka mundësi që KFOR-i të jetë reaguesi i parë, para Policisë së Kosovës dhe EULEX-it, në rast të përkeqësimit të situatës së sigurisë në veri të Kosovës, Ulutash tha:

“Unë kurrë nuk kënaqem me ndonjë spekulim për të ardhmen. Unë dhe i gjithë stafi i KFOR-it nën komandën time jemi të fokusuar në misionin tonë. KFOR-i vazhdon të veprojë si përgjigje e tretë e sigurisë, në bashkëpunim të ngushtë me Policinë e Kosovës dhe Misionin e BE-së për Sundimin e Ligjit (EULEX), të cilët janë reaguesit e parë dhe të dytë të sigurisë. Që nga maji i vitit të kaluar, ne kemi dislokuar 1,000 trupa shtesë në Kosovë, kemi rritur praninë e KFOR-it në veri të Kosovës dhe kemi trefishuar numrin e patrullave, duke përfshirë përgjatë vijës kufitare administrative. Ky ishte nxitja më e madhe për misionin tonë në dekadën e fundit. Këta janë hapa të kujdesshëm për të siguruar që KFOR-i ka forcën dhe aftësitë që i nevojiten për të vazhduar të përmbushë në mënyrë efektive mandatin e tij të OKB-së”, u shpreh ai.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu