Ambasadori rus: Dialogu me Albin Kurtin i vështirë, Serbia nuk dorëzohet para presionit, kjo është arsyeja

Ambasadori i Rusisë, Aleksandar Bocan Harçenko, shprehu bindjen e tij se presioni mbi Serbinë për shkak të Kosovës nuk do të japë rezultate për shkak të pozitës së qëndrueshme dhe dinjitoze të Presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Duke ditur pozicionin e Serbisë në faza të ndryshme të negociatave për statusin e Kosovës dhe pozicionin më të qëndrueshëm të Presidentit Vuçiq, mendoj se tani një presion i tillë nuk do të bëjë atë që ata që e përdorin do të dëshironin të merrnin nga Serbia”, ambasadori rus.

Ai u përgjigj në pyetjen nëse beson se Serbia mund t’i bëjë ballë presionit për të njohur pavarësinë e Kosovës dhe se një nga argumentet për presion është bashkëpunimi i Serbisë me Rusinë dhe Kinën.

Pozicioni i Serbisë është mjaft i qartë dhe i qëndrueshëm, njohja është e pamundur dhe ka gatishmëri për negociata dhe kompromis,” shtoi ai. Ai gjithashtu kujtoi se duhet të kihen parasysh vijat e kuqe.

Sa i përket Rusisë, ne jemi një anëtar i përhershëm i Këshillit të Sigurimit, ne jemi gjithmonë me Serbinë dhe Serbia gjithmonë mund të mbështetet në Rusi, por asnjë zgjidhje për çështjen e Kosovës nuk mund të jetë pa miratimin dhe miratimin e Këshillit të Sigurimit”, tha Harçenko.

Ambasadori gjithashtu vlerësoi se dialogu është shumë i vështirë, por që ai është bërë rraskapitës, duke marrë parasysh pozicionin e Prishtinës dhe përfaqësuesve të saj, të udhëhequr nga Albin Kurti.

I pyetur nëse sesioni i Këshillit të Sigurimit të KB për bashkëpunimin me Hagën, ku Rusia mbrojti Serbinë, ishte një presion shtesë ndaj Serbisë dhe sa e rëndësishme është të dëgjosh zërin e atyre që flasin për krime kundër serbëve, ambasadori tha se ishte një presion shtesë.

Tani dihet dhe është plotësisht e qartë se çfarë është Tribunali i Hagës, çfarë ka qenë që nga viti 1993 dhe çfarë mbetet tani. Ai nuk ka asnjë lidhje me sundimin e ligjit, ligjit dhe drejtësisë që nga formimi i tij,” tha ambasadori, duke shtuar se kurrë më parë nuk ka pasur një qasje të ekuilibruar ndaj krimeve të kryera gjatë luftës në ish-Jugosllavi.

Siç thotë ai, tani që gjithçka është e qartë, ai mund të shprehë pozicionin zyrtar dhe atë personal se “Tribunali u krijua kryesisht me qëllimin për të bërë presion mbi Beogradin dhe Serbinë“.

Unë jam i bindur”, shtoi ai, se e gjithë kjo po përdoret si presion shtesë ndaj Serbisë, por nuk ka asnjë vend për dyshim se Serbia dhe presidenti nuk do të qëndrojnë të qëndrueshëm në mbrojtjen e interesave të tyre.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu