Një parashikim rus mbi fatin amerikan nën Biden ose Trump

Ish-presidenti amerikan Donald Trump beson se rizgjedhja e presidentit aktual Joe Biden për një mandat të dytë presidencial parashikon fundin e botës, pasi mund të shkaktojë luftën e tretë botërore. Në të njëjtën kohë, vëzhguesit paralajmërojnë se përçarja në rritje midis konservatorëve dhe liberalëve paralajmëron shpërthimin e një lufte të dytë civile në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Në raportin e tij në gazetën ruse Vzglyad, Dmitry Bavirin shpjegon se njoftimi i Biden-it për kandidaturën për një mandat të dytë presidencial e bën të mundshme që ai të konkurrojë përsëri me ish-presidentin Donald Trump.

A do të ketë sukses Biden dhe në këtë mënyrë do të shkaktojë luftën e tretë botërore, apo do të ketë sukses Trump dhe do të shkaktojë një luftë të dytë civile në Amerikë?

Bavirin thotë në raportin e tij se zgjedhja midis dy kandidatëve shkakton shqetësim tek 38 për qind e qytetarëve amerikanë, frikë tek 29 për qind dhe trishtim midis 23 për qind, sipas një sondazhi të fundit.

“Njoftimi i fundit të botës”

Ish-presidenti amerikan Donald Trump, i cili gjithashtu shpalli kandidaturën e tij për zgjedhjet e ardhshme presidenciale, beson se rizgjedhja e Biden-it për një mandat të dytë paralajmëron fundin e botës, pasi do të çojë në shpërthimin e Luftës së Tretë Botërore.

Hyrja e Biden-it në garën presidenciale ishte një surprizë për shumë vëzhgues. Kohët e fundit ai e ka fshehur synimin për të kandiduar, sepse i mungojnë arritjet që do t’i rrisnin shanset për të fituar garën zgjedhore dhe për shkak të nivelit të ulët të kënaqësisë me performancën e tij.

Duke shpallur kandidaturën e tij papritur, Biden i kurseu vetes barrën e përfshirjes në biseda të sikletshme dhe heshti zërat e anëtarëve të partisë që e refuzuan kandidaturën e tij pavarësisht angazhimit të tij ndaj parimit të unitetit të partisë. Gjatë garës për nominimin e partisë, Biden mund të përballet me shumë rivalë, gjë që, sipas autorit, është disi në favor të Biden-it.

Autori thekson se paraqitja e Trump-it në gjykatë hapi një “dritare mundësie” për Biden, të cilën ekipi i tij mundi të përfitonte. Në të njëjtën kohë, ky gjyq dyfishoi vlerësimin e miratimit të Trump-it, duke e lejuar atë të kapërcejë të gjithë rivalët e mundshëm republikanë për nominimin e partisë në zgjedhje.

Për të siguruar kandidaturën e tij për një mandat të dytë, Biden-it i duhet Trump-i si rival, sepse, së pari, vetëm Trump-in, me barrën e gabimeve dhe mangësive të tij, mund të fitojë dhe së dyti, sepse kultura politike e SHBA-së është ndërtuar mbi parimin e “Pas humbjes së parë, pason një tjetër disfatë”.

Nga ana tjetër, pavarësisht moshës po aq të respektueshme të Trump-it dhe përfshirjes së tij në disa raste, shanset që ai të fitojë një mandat të dytë presidencial nuk janë gjithashtu të vogla dhe e ardhmja e fushatës varet në një masë të madhe nga detajet e procesit penal.

Një skenar ideal për Rusinë

Autori vëren se Trump pohon gjithashtu se ai po lufton për të parandaluar një luftë të tretë botërore, pasi kundërshtarët e tij, si Biden dhe Clinton, e përshkruan atë si një “kërcënim fashist”, një “fanator të rrezikshëm” dhe një “idiot”.

Bavirin shpjegon se Biden aktualisht është në një kurs përplasjeje me dy fuqitë bërthamore, përkatësisht Rusinë dhe Kinën. Për sa i përket përballjes me Kinën, ajo ende nuk ka marrë një karakter të mprehtë dhe mund të shmanget nga ajo rrugë, ndërsa situata me Rusinë është ndryshe. Biden nuk mund të ndryshojë politikën e tij dhe të distancojë SHBA-në nga konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës, sepse kjo është e barabartë me pranimin e paaftësisë dhe vërtetimin e faktit se dhjetëra mijëra ukrainas vdiqën kot dhe se dhjetëra miliarda dollarë u shpërdoruan.

Në fund të tekstit, autori thotë se skenari ideal për Rusinë është që ngjarjet të zhvillohen në drejtimin që Biden-i të bëhet më pak i aftë gjatë konkurrimit me Trump dhe që përballja të bëhet më provokuese sepse kandidatët do të përballen me qytetarët për të zgjedhur mes jetës dhe vdekjen, duke rritur kështu kaosin dhe duke krijuar mosmarrëveshje midis palëve konservatore dhe liberale.

Atëherë nuk do të ketë një luftë të tretë botërore, por do të ketë, nëse nuk ketë kujdes, një luftë të dytë civile në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, përfundon autori.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu