Osmani: Konsensusi ndërpartiak për ndryshimet kushtetuese hap rrugën për marrëdhëniet evropiane mes Shkupit dhe Sofjes

Përfshirja e pakicës bullgare në Kushtetutë, përkatësisht ndryshimi i këtij akti më të lartë shtetbërës, është i rëndësishëm për dy arsye, thotë ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani në një intervistë për Racin.mk.

”Së pari, sepse jep drejtim se si do të vendosen marrëdhëniet maqedono-bullgare në afat të gjatë në të ardhmen. Ndërsa ata u përpoqën, mbi të gjitha, Republika e Bullgarisë t’i vendosë ato marrëdhënie në një kontekst historik, ne gjetëm një zgjidhje që ato marrëdhënie të vendosen në një mënyrë komunikimi midis dy komuniteteve, popullit maqedonas shumicë dhe komunitetit pakicë bullgar. jetojnë në një bashkëjetesë normale në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Kështu do të shtrohet rruga e marrëdhënieve mes dy vendeve, dy popujve” – thekson ministri i Jashtëm Bujar Osmani.

Zgjidhja e kësaj çështjeje në këtë mënyrë, thekson Osmani, është e rëndësishme për arsyen e dytë, pra vazhdimin e procesit të negociatave për anëtarësim në BE.

”Do të duhet të arrijmë një konsensus mbipartiak, të lëmë mënjanë interesat e politikës ditore, të ulemi dhe të analizojmë të gjitha aspektet pro et contra për ndryshimet kushtetuese. Ju siguroj se si në nivel ekspert, ashtu edhe në atë politik dhe në çdo nivel tjetër do të dominojnë argumentet “për” për amendamentet kushtetuese sepse janë në interesin tonë”, theksoi ministri i Jashtëm Bujar Osmani.

Intervista me ministrin Osmani, në të cilën diskutuam edhe çështje të tjera si roli i Maqedonisë së Veriut si kryetar i OSBE-së në rishpikjen e arkitekturës së sigurisë kolektive botërore, konsolidimin e marrëdhënieve maqedono-bullgare dhe rolin e Shteteve të Bashkuara. në atë proces, si dhe aspektet e stabilitetit rajonal nga dialogu Beograd-Prishtinë, do ta publikojmë të plotë nesër, të shtunë, 3 mars, në portalin Racin.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu