Pesëdhjetë dijetarë muslimanë, mes tyre një katolik, me thirrje pro-Erdoganit

Pesëdhjetë studiues të shquar muslimanë nga e gjithë bota kanë lëshuar një deklaratë duke udhëzuar muslimanët në Turqi që të votojnë për Rexhep Tajip Erdogan në zgjedhjet presidenciale të së dielës dhe që ata jashtë Turqisë ta mbështesin atë me të gjitha mjetet legjitime.

Pranohet gjerësisht se nën udhëheqjen e Erdoganit, Turqia ka sjellë përfitime të konsiderueshme për muslimanët nga pikëpamja e mundësive të jetës fetare. Politikat e Erdoganit kanë ofruar liri dhe siguri, kanë hequr kufizimet e hixhabit, kanë lejuar ndërtimin e xhamive dhe kanë nxitur mësimin përmendësh të Kur’anit.

Për më tepër, Turqia ka përjetuar rritje të konsiderueshme politike dhe ekonomike, duke u bërë një lojtar i fuqishëm në çështjet rajonale dhe ndërkombëtare. Vendi ka dëshmuar gjithashtu përparime të mëdha në fuqinë ushtarake, kujdesin shëndetësor dhe infrastrukturën. Të gjitha këto arritje kanë ndikuar pozitivisht tek muslimanët në Turqi dhe jashtë saj.

Votuesit turq mund të shohin qartë transformimin që ka pësuar vendi i tyre nën udhëheqjen e Presidentit Erdogan. Një krahasim i gjendjes aktuale të Turqisë me gjendjen e saj 20 vjet më parë zbulon një ndryshim të habitshëm, me Stambollin duke u bërë një nga qytetet më të bukura në botë.

Për më tepër, Turqia është bërë një strehë e sigurt për muslimanët që përballen me padrejtësi dhe persekutim në mbarë botën. Shumë studiues muslimanë, figura fetare dhe profesionistë të aftë kanë gjetur siguri, nder dhe drejtësi në Turqi. Vendi gjithashtu ka ndërhyrë në shumë vende për të mbështetur komunitetet muslimane, si në Libi, Siri, Katar dhe Azerbajxhan.

Turqia e ka mbrojtur vazhdimisht Profetin (ﷺ) kundër ofendimeve perëndimore, e ka rikthyer xhaminë e famshme Hagia Sophia në statusin e saj origjinal dhe ka mbrojtur Jeruzalemin dhe çështjet e tij të vazhdueshme.

Ndërkohë, pala kundërshtare në këto zgjedhje nuk i fsheh synimet e saj për të ndryshuar shumicën ose të gjitha këto politika. Mbështetja që merr kjo palë nga kundërshtarët e Turqisë dheato kundër botës islame janë evidente, siç tregohet nga mediat perëndimore.

Në dritën e arsyeve të mësipërme dhe të tjera shumë të shumta për t’u detajuar, studiuesit muslimanë nxjerrin këtë deklaratë të mëtejshme për të udhëhequr kombin:

Myslimanët me të drejtë vote në këto zgjedhje duhet të hedhin votat e tyre në favor të Presidentit Erdogan, Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim dhe projektit të tyre të jashtëzakonshëm reformues;

Muslimanët pa të drejtë vote duhet të mbështesin vëllezërit dhe motrat e tyre në Turqi përmes mjeteve financiare, mediatike, politike dhe të tjera, përveç lutjes ndaj Allahut të Madhëruar.

Nënshkruesit:

Dr. ‘Alī al-Qaradāghī, Sekretar i Përgjithshëm i Unionit Ndërkombëtar të Dijetarëve Muslimanë

Shejh Sādiq al-Gharyānī, Kryemyftiu i Libisë.

Shejh ‘Abd al-Mexhid al-Zindanī, Themelues i Universitetit Al-Imān të Jemenit.

Sheikh ‘Abd al-Vehhab Akanjī, Kryetar i Shoqatës së Dijetarëve Muslimanë në Turqi.

Shejh Muhamed al-Hassan al-Dedew, President i Qendrës së Trajnimit të Dijetarëve në Mauritani.

Dr. Nawāf al-Tikrūrī, President i Shoqatës së Dijetarëve të Palestinës.

Dr. Muhammad al-Saghīr, President i Autoritetit Global për Mbështetjen e Profetit të Islamit (ﷺ).

Dr. al-Hasan ibn ‘Alī al-Kattanī, President i Shoqatës së Dijetarëve të Magrebit Arab.

Shejh Sa’īd al-Lāfī, President i Shoqatës së Imamëve, Predikuesve dhe Avokatëve të Irakut.

Shejh Abd al-Malik, President i Unionit të Dijetarëve në Pakistan.

Shejh Sa’īd al-Lāfī, President i Shoqatës së Imamëve, Predikuesve dhe Avokatëve të Irakut.

Shejh Abd al-Malik, President i Unionit të Dijetarëve në Pakistan.

Muhamed al-Abdah, kryetar i Shoqatës së Dijetarëve Muslimanë.

Dr. Abd al-Hayy Yūsuf, President i Akademisë Ansar al-Nabi (ﷺ).

Dr. Jamāl ‘Abd al-Sattār, Sekretar i Përgjithshëm i Shoqatës së Dijetarëve Suni.

Prof. dr. Nassīm Yasīn, President i Shoqatës së Dijetarëve Palestinez.

Dr. Sa’īd ibn Nasir al-Ghamdi, Sekretar i Përgjithshëm i Forumit të Dijetarëve.

Dr. Abdullah al-Sādah, Imam i Xhamisë së Imam Muhamed ibn ‘Abd al-Vahhāb, Katar.

Shejkh Wān Subkī Wān Sālih, President i degës së Unionit Ndërkombëtar të Dijetarëve Muslimanë në Malajzi.

Dr. Hamd Sayyid al-Bīnjū’inī, Zyrtar i Unionit Ndërkombëtar të Dijetarëve Muslimanë në Rajonin e Kurdistanit të Irakut.

Dr. Ja’far al-Talhawi, Anëtar i Frontit të Dijetarëve të Azharit.

Shejh Abdullah Ahmad Amīn, një nga dijetarët e shquar të Mauritanisë.

Shejh Ahmed Shejhna Amat, një nga dijetarët e shquar të Mauritanisë.

Shejh Muhamed al-Amin al-Taleb Youssef, një nga dijetarët e shquar të Mauritanisë.

Shejh Ahmed al-Hasni al-Shanqīti, Zëvendës Sekretar i Përgjithshëm i Shoqatës së Dijetarëve Marokenë.

Mukhtar ibn al-Arabī Mumin, Bordi i Administrimit të Autoritetit Global për Mbështetjen e Profetit të Islamit (ﷺ), Algjeri.

Dr. Camelia Helmy Toulon, Kryetare e Komitetit të Familjes në Unionin Ndërkombëtar të Dijetarëve Muslimanë.

Dr. Nazīha Amarig, Presidente e Laboratorit të Dialogut Civil dhe Integrimit Konjitiv.

Dr. Fatima Azzam, Anëtare e Bordit të Administrimit të Unionit Ndërkombëtar të Dijetarëve Muslimanë.

Dr. Muhammad Husseyn Sād al-Afghāni, Profesor i Politikës së Sheriatit, Afganistan.

Prof. dr. Abdul Fattah al-Awaysi, Themelues i Projektit Global të Njohurisë për Jerusalemin.

Prof. dr. Hussein Ghazī al-Samarra’ī, Anëtar i Asamblesë së Fikhut të Irakut.

Shejh Muhamed Harun Khatībī, Anëtar i Asamblesë Shkencore të Dijetarëve afganë.

Dr. Omar al-Shiblī, Profesor i Hadithit dhe Sures në Universitetin Zaytouna, Tunizi.

Dr. Mohammed Hammam Melhem, Profesor i Jurisprudencës dhe Bazave të saj, Universiteti Sabah al-Din Zaim.

Dr. Kamel Subhi Salah, Profesor i Studimeve Pasuniversitare, Jordani.

Dr. Khaled Abdulrahman al-Shenou, profesor në Universitetin e Bahreinit.

Shejh Ahmed al-Amrī, President i Beit al-Da’wa Waqf (Liban).

Dr. Mishary Sād al-Mutrafy, studiues dhe predikues islam, Kuvajt.

Shejh Husein ‘Abd al-Aal, Sekretariati i Përgjithshëm i Autoritetit për Mbështetjen e Profetit të Islamit (ﷺ).

Dr. Muhamed ‘Abd al-Hamid al-Shakaldi, Unioni Ndërkombëtar i Dijetarëve Muslimanë.

Dr. Sād al-Dīn Hassanayn, Anëtar i Unionit Ndërkombëtar të Dijetarëve Myslimanë, Amerikë.

Dr. Munir Jum’a Ahmad, Unioni Botëror i Dijetarëve Muslimanë.

Dr. Anas Ayrout, Kolegji i Sheriatit dhe Ligjit, Universiteti i Idlibit.

Dr. Tarek al-Tawarī, Profesor i Sheriatit Islam, Universiteti i Kuvajtit.

Dr. Salah al-Muhaynī, Imam dhe Predikues në Ministrinë Kuvajtiane të Awkaf.

Shejh ‘Abdullah ibn Tahir Ba Omar, predikues islamik në sulltanatin e Omanit.

Dr. Abdullah al-Zindanī, President i Shoqatës së Rilindjes Jemenase.

Mohammed Elhami, Sekretariati i Përgjithshëm i Autoritetit Global për Mbështetjen e Profetit të Islamit (ﷺ).

Dr. Muhamed al-Mokhtar Muhamed al-Mamī.

Dr. Muhamed el-Amin ibn Mazid.

Shejh Sami al-Sadī, Sekretar i Komitetit Kërkimor në Shtëpinë e Fetvasë Libiane.

Por ndërkohë është dhe një katolik, jo domosdoshmërisht studiues apo dijetar, më saktë politikan, i vetmi ndër sosh që ka dalë me mesazh publik për të votuar Erdoganin. Eshtë Edi Rama! /tesheshi.com/


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu