Studiuesi i Islamit: Kjo është politika e Biden-it ndaj muslimanëve

Politika e SHBA-së ndaj Lindjes së Mesme dhe botës më gjerë myslimane nuk ka ndryshuar ndjeshëm nën Joe Biden, ka thënë një studiues kryesor perëndimor i studimeve islame, pavarësisht se presidenti dhe zyrtarët e tij të lartë promovojnë të drejtat e njeriut dhe një mesazh tolerance globalisht.

Në një intervistë për serialin e ri dixhital të Al Jazeera Center Stage, John Esposito tha se ndërgjegjësimi për Islamin në SHBA po rritet dhe se gjithnjë e më shumë studentë po mësojnë rreth fesë.

Por kjo nuk ka ndikuar ndjeshëm në politikën e jashtme amerikane, tha Esposito, një profesor i shquar i fesë, marrëdhënieve ndërkombëtare dhe studimeve islame në Universitetin Georgetown në kryeqytetin amerikan.

“Kur shikoni politikat e administratës së Bidenit, për fat të keq – për fat të keq nga këndvështrimi im – nuk ka asnjë ndryshim domethënës kur bëhet fjalë për qasjen e tyre ndaj Lindjes së Mesme apo botës myslimane”, tha Esposito për Al Jazeera-n.

Një platformë për komunitetet myslimano-amerikane

Biden mori detyrën në fillim të vitit 2021, pasi paraardhësi i tij Donald Trump u akuzua për përdorimin e retorikës islamofobike dhe ndjekjen e politikave që dëmtojnë myslimanët.

Kjo përfshinte, mbi të gjitha, një ndalim udhëtimi për qytetarët e disa vendeve me shumicë myslimane.

Biden i anuloi kufizimet e udhëtimit, të cilat u bënë të njohura si “ndalimi i myslimanëve”, në ditën e tij të parë në Shtëpinë e Bardhë.

Që atëherë ai ka emëruar disa muslimanë në administratën e tij, duke përfshirë Rashad Hussain, si të dërguar për lirinë fetare ndërkombëtare.

Lëvizjet erdhën pasi Biden, si kandidat presidencial i vitit 2020, shpalli një platformë për komunitetet myslimano-amerikane, të cilat u zotuan të luftojnë fanatizmin dhe “politikat diskriminuese”.

Por kur bëhet fjalë për çështjet e politikës së jashtme që prekin shumë myslimanë në mbarë botën, presidenti demokrat ka qëndruar kryesisht në qasjen e Trump, veçanërisht në Lindjen e Mesme.

Biden ka mbajtur ambasadën amerikane në Izrael në Jerusalem, nuk ka anuluar njohjen e sovranitetit izraelit nga Trump mbi lartësitë e pushtuara të Golanit në Siri dhe po vazhdon fushatën e “presionit maksimal” të paraardhësit të tij me sanksione kundër Iranit.

“Nuk ka asnjë progres të rëndësishëm”, theksoi Esposito.

Studimi i Islamit “i detyrohet” Revolucionit Iranian

Esposito gjithashtu vuri në dukje se ish-presidenti George W. Bush vizitoi një xhami disa ditë pas sulmeve në Nju Jork dhe Uashington më 11 shtator 2001 dhe “bëri një deklaratë shumë të bukur” për Islamin, por vazhdoi me pushtimin e Irakut.

Pavarësisht se ka zhvilluar një “luftë kundër terrorit”, e cila ka çuar në abuzime të shfrenuara ndaj muslimanëve në mbarë botën, Bush hodhi poshtë verbalisht intolerancën ndaj arabëve dhe muslimanëve në fillim të administratës së tij, duke theksuar se SHBA nuk po e luftojnë Islamin.

Pas sulmeve të 11 shtatorit, Esposito, i cili është gjithashtu themeluesi i Qendrës Alwaleed për Mirëkuptimin Mysliman-Krishter të Universitetit Georgetown, këshilloi senatorin e atëhershëm Biden dhe ligjvënës të tjerë amerikanë për Islamin dhe Lindjen e Mesme.

Ai tha se Biden ishte “mendjehapur” dhe donte të thellonte kuptimin e tij për këtë çështje në atë kohë, por shumë ligjvënës nuk e kishin marrë seriozisht Lindjen e Mesme më parë.

“Shumica e senatorëve ose kongresmenëve kishin dikë në stafin e tyre që merrej me Lindjen e Mesme, kështu që ata thjesht do të mbështeteshin tek ai person, i cili më pas do të shkruante një raport për ta,” tha Esposito për Al Jazeera-n.

Esposito tha me shaka se karrierën e tij prej dekadash, pjesa më e madhe e së cilës i është kushtuar promovimit të të kuptuarit të Islamit, i detyrohet Revolucionit Iranian të vitit 1979 dhe figurës së tij qendrore, ish-udhëheqësit suprem Ayatollah Ruhollah Khomeini.

Islamofobia është rritur në Austri, Britani, Gjermani

Ai tha se ndërsa ata nuk ishin shumë të dukshëm në SHBA në atë kohë, muslimanët shpesh portretizoheshin në një dritë negative në media.

“Menjëherë pati një ekuacion që feja e tyre është e tillë, është ai imazhi i njerëzve në televizion që thërrisnin çdo ditë ‘Vdekje Amerikës’”, tha Esposito, duke iu referuar pamjeve të protestave në Lindjen e Mesme.

Ndërsa ndërgjegjësimi për Islamin si fe në SHBA ka bërë një rrugë të gjatë që atëherë, Esposito thotë se një numër i konsiderueshëm amerikanësh ende nuk e kuptojnë mirë Islamin.

Një çështje tjetër që ai theksoi ishte ajo që ai e quajti “globalizimi i islamofobisë”.

“Mendoj se globalizimi i islamofobisë ka munguar në kuptimin që, në fakt, islamofobia është rritur në Evropë, në vende si Austria, Britania e Madhe, Gjermania, dhe po rritet në vende ku nuk ka shumë myslimanë,” përfundoi Esposito.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu