“Veri-Jug”: Cili është korridori që konkurron me Kanalin e Suezit

Sipas të dhënave të Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik të Rusisë, sasia e mallrave që kalojnë përmes korridorit ndërkombëtar të transportit “Veri-Jug”, që lidh Rusinë me vendet e Azisë Qendrore, është dyfishuar në 2.3 milionë tonë në tremujorin e parë të këtij viti.

Në një raport të publikuar nga faqja ruse Rhythm Eurasia, Marat Nurgojaev thekson se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, numri i dërgesave përgjatë rrugës perëndimore është dyfishuar, në itinerarin Trans-Kaspik është rritur tre herë dhe në atë lindor me 33 herë.

Marat shpjegon se Rusia dhe Azerbajxhani aktualisht po punojnë për zhvillimin e pjesës perëndimore të korridorit.

Sipas tij, rreth shtatë milionë tonë mallra janë transportuar përmes pikës së kontrollit Samur-Yalam në kufirin ruso-azerbajxhan vitin e kaluar.

Deri në vitin 2030 është planifikuar të rritet vëllimi i trafikut të mallrave në këtë rrugë në 15 deri në 17 milionë tonë në vit.

Krijimi i një qendre logjistike për Turkmenistanin

Ai shtoi se Turkmenistani, Rusia dhe Irani, nga ana tjetër, po zhvillojnë me sukses pjesën lindore të korridorit.

Këtë vit, hekurudhat ruse, së bashku me hekurudhat në Kazakistan, Turkmenistan dhe Iran, vendosën të përdorin infrastrukturën e korridorit lindor.

Për më tepër, një projekt investimi u lançua kohët e fundit që synon krijimin e një qendre logjistike për Turkmenistanin në pjesën portuale të zonës së posaçme ekonomike të grupit Kaspik, me qëllim që të shumëfishojë transportin e mallrave nëpër Detin Kaspik.

Duke marrë parasysh të gjithë treguesit e mësipërm, portali rus thekson se në të ardhmen e afërt korridori “Veri-Jug” mund të bëhet Kanali i ri i Suezit dhe konkurrenti i tij i vërtetë, për shkak të rritjes së interesit për zhvillimin e korridorit ndërkombëtar të transportit si një element i logjistikës së re nga vendet e Azisë Qendrore dhe vende të tjera.

Kështu, në prill të vitit të kaluar, si pjesë e Ekspozitës Ndërkombëtare të Shërbimeve të Transportit dhe Logjistikës “TransRussia 2023”, u nënshkrua një memorandum midis kompanisë kazake të transportit dhe logjistikës KTZ Express dhe Qendrës së Transportit dhe Logjistikës të Turkmenistanit në lidhje me një projekti i zhvillimit të transportit.

Qëllimi i kësaj ndërmarrjeje të përbashkët është krijimi i një operatori logjistik unik në rrugën lindore të korridorit të trafikut ndërkombëtar “Veri-Jug”.

Procesi i krijimit të një bote multipolare

Palët ranë dakord të kombinojnë përpjekjet dhe kompetencat për të vendosur tarifa konkurruese dhe transport të qetë të mallrave nga Kazakistani, Rusia dhe Turkmenistani në Iran, Indi, vendet e Lindjes së Mesme dhe rajonin Azi-Paqësor, me pjesëmarrjen e stacioneve Aksarayskay, Ozinki, Bolashak, vendkalimi kufitar Inche-Burun, Sarakh dhe anasjelltas.

Kjo është arsyeja pse korridori “Veri-Jug” për Astana-n është bërë një nga motivet kryesore për zhvillimin e marrëdhënieve në fushën e ekonomisë dhe transportit me Rusinë, si dhe me Iranin dhe Indinë.

Raporti përfundon se korridori ndërkombëtar i transportit është i një rëndësie të veçantë për Bashkimin Ekonomik Euroaziatik, pasi ai përfaqëson një korridor të rëndësishëm alternativ në dritën e politikës së sanksioneve kolektive të zbatuara nga Perëndimi, dhe ndërtimi i tij është pjesë integrale e procesit të krijimit të një botë shumëpolare.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu