I riu Ajhan nga Topolnica nuk heq dorë nga blegtoria: Në Bashkimin Evropian është në modë të jesh fermer, këtu kjo degë shihet ende si e nënvlerësuar

Ajhan Jasharov nga Topolnica e Radovishit është 23 vjeçar dhe student në Fakultetin e Bujqësisë “Goce Dellçev-Shtip”. Ashtu si shumica e kolegëve të tij fermerë, blegtoria është një biznes familjar për të. Familja e tij rrit rreth 500 dele dhe rreth 50 dhi, transmeton InfoShqip.

Ajhan beson se në lidhje me gjendjen me blegtorinë në Maqedoni duhet të ndryshohen disa gjëra.

Personalisht mendoj se ka ende nevojë për të ndryshuar shumë gjëra në blegtori. Modernizimi, duke ndjekur teknika të reja në këtë prodhim. Ne jemi të rinj dhe ndjekim internetin, jemi të arsimuar dhe e dimë se si është të jesh fermer në vendet e zhvilluara. Në Bashkimin Evropian është në modë të jesh fermer, tek ne ende kjo degë shihet me përçmim. Të gjithë së bashku duhet ta ndryshojmë këtë dhe gjëja më e rëndësishme është të kemi mbështetje nga shteti dhe një vendosje të besueshme për blegtorët, sepse kështu mund të përparojmë”.

Ai beson se është e vështirë të përparosh si individ dhe se shoqërimi është i domosdoshëm, si në të gjitha fushat e bujqësisë ashtu edhe në blegtori. Ai është anëtar i “Mlad stochar”, një shoqatë bujqësore që ne me kënaqësi promovojmë dhe motivojmë të rinjtë të angazhohen në këtë degë fisnike siç është prodhimi bujqësor.

“Është e qartë se forca është në shumicë. Sepse si shoqatë ne mund të ndryshojmë dhe përmirësojmë më shumë gjëra. Për mendimin tim, shoqata “Fermeri i Ri” është një lloj mbështetjeje për fermerët e rinj, ndaj mendoj se kemi të njëjtat interesa. Për të përmirësuar kushtet dhe për të vazhduar rritjen e deleve. Besoj se përmes shoqatës “Herderi i Ri” do të jetë më i lartë zëri i barinjve të rinj. Përfitimi më i rëndësishëm i shoqatës mund të jetë zgjerimi i tregut dhe shkëmbimi i informacionit me blegtorët e tjerë të rinj”, tha Ayhan.

Ajhani përdor subvencione dhe është i kënaqur me shitjen e qumështit dhe qengjave, edhe pse mendon se çmimet duhet të jenë më të larta.

“Situata aktuale e çmimeve nuk është shumë e kënaqshme, sepse çmimet për ushqimin e bagëtive po rriten dita-ditës, ndërsa çmimet e qumështit dhe mishit të qengjit mbeten të njëjta. Produktet tona, me kosto të rritura të prodhimit, nuk janë konkurruese”.

Dhe në fund, mesazhi i Ajhanit nuk ndryshon nga ai i të gjithëve në shoqatë, i cili është një thirrje për të gjithë të rinjtë që duan të merren me blegtori të inkurajohen dhe t’u bashkohen atyre.

“Të gjithë të rinjve që merren apo duan të merren me blegtori u them të mos heqin dorë nga blegtoria, sepse si vend kemi nevojë për më shumë mbarështues të rinj të kafshëve”, thotë i riu Ajhan./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu