Qumështi dhe pastat prej sot më lirë, ndërhyrje të mundshme edhe tek produktet e tjera

Në Maqedoninë e Veriut prej sot hyn në fuqi vendimi qeveritar për ngrirjen e cmimeve, ashtu që çmimet e produkteve të qumështit do të jenë më lirë për 10%, ndërsa pastat (makaronat) më të lira për 15%.

Ministria e Ekonomisë ka paralajmëruar se pritet të ketë ngrirje të çmimeve edhe për produkte tjera, pasi që po bëhen analiza për uljen dhe ngrirjen e çmimeve për vezët, sheqerit dhe orizit. Një gjë e tillë nuk përjashtohet edhe në rastin e perimeve dhe frutave, nëse tregtarët dhe prodhuesit nuk ndjekin trendet botërore për uljen e çmimeve, përcjell INA.

Sipas vendimeve të Qeverisë, nga sot ngrihen çmimet e makaronave (makaronave dhe spagetit), të cilat do të jenë më të ulëta për 15 për qind në raftet në markete, si dhe të produkteve të qumështit (qumështi i lopës 2.8 për qind, 3.2 për qind. , 3.5 për qind, kosi, qumështi i thartë, kosi, djathi i bardhë dhe i përzier me djathë lope) që do të jenë më të ulta për 10 për qind. Nëse çmimet janë të palogjikshme edhe pas 31 majit, siç tha ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi, do të pasojë një ngrirje tjetër.

Po ashtu, Ministria e Ekonomisë është duke analizuar zgjerimin e vendimit për ngrirjen e çmimeve të produkteve të tjera bazë që janë përfshirë në Vendimin për ngrirjen e marzhit, përkatësisht për vezët e pulës, orizin maqedonas dhe sheqerin e bardhë. Analizat, sipas Bekteshit, pritet të përfundojnë deri të premten.

Qeveria më 28 muajin e kaluar e ngriu çmimin e bukës së bardhë dhe gjysmë të bardhë për 33 denarë.

Zbatimi i vendimeve të qeverisë kontrollohet nga Inspektorati Shtetëror i Tregut (IDP) dhe gjobat për mospërputhje janë nga 800 deri në 10 mijë euro, varësisht nga madhësia dhe lloji i operatorit ekonomik.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu