Nëse BDI fiton më shumë se 5 deputetë, me VMRO-në do të miratojë stemën me luan

BDI ka përjashtuar nga listat e kandidatëve deputetët e përbërjes së kaluar që kundërshtuan stemën me luan dhe kjo ka ndezur alarmin te krahu partiak që nuk është nën kontroll të VMRO-së. ata paralajmërojnë se nëse BDI fiton më shumë se pesë deputetë në zgjedhjet e ardhshme, atëherë do të përkrahë stemën me luan në VMRO-së.

“Me Artan Gruba e Ejup Halima BDI nuk mund t’i qëndrojë karshi VMRO-DPMNE-së. Nëse VMRO fiton shumicën te maqedonasit, kurse BDI fiton pesë deputetë te shqiptarët, pas zgjedhjeve do të bëhet pjesë e Qeverisë. Në atë rast do të përkrahë propozimin që stema me luanin e VMRO-së të bëhet stemë zyrtare. Si duket Ali Ahmeti e ka vendosur që ta mbajë besën që ja ka dhënë Gruevskit për stemën me luan”, thonë burime partiake në BDI, që nuk janë nën kontroll të VMRO-së.

Aktivistët shqiptarë theksojnë se stema me luan do të ishte një gabim trashanik.

“Me këtë do të dëmtohet koncepti qytetar i Maqedonisë dhe do të mbizotërojë koncepti monoetnik dhe monopartiak, sepse dihet që Luani siç është propozuar në stemë është thuajse plotësisht i njëjtë me simbolin e VMRO-DPMNE-së. Stema e Maqedonisë duhet të ndryshojë, mirëpo pas një debati dhe konsensusi më të gjerë”, thotë për “Lajm” Enisa Beluli, aktiviste shqiptare e sektorit civil.

VMRO dhe BDI deshën të ndryshojnë stemën me luanë para dy viteve. Mirëpo ky tentim dështoi për shkak të kundërshtimeve të mëdha brenda BDI-së. Siç raportuan atëbotë mediume, qëllimin e kryetarit të kësaj partie Ali Ahmeti për të kaluar stemën me luan e penguan Gëzim Ostreni, Hazbi Lika, Rafiz Haliti, Fatmir Dehari, Zulfi Adili-Qufa, e kështu me radhë.

BDI edhe zyrtarisht pat njoftuar se pajtohet me zgjidhjen e re për stemën e re shtetërore me luanin e kuq, BDI patën thënë se luani është edhe simbol shqiptar.

“ Luani është i pranueshëm që të jetë në qendër të stemës shtetërore. E para, pasi që si heraldikë është i përfaqësues në stemat e shumë familjeve të vjetra shqiptare, gjegjësisht, luani gjendet edhe në stemën e qytetit të Tiranës. E dyta, është e pranueshme edhe kurora, pasi që e shpreh Kalanë e vjetër të Shkupit”, patën deklaruar për “Zhurnal” nga BDI.

Ministri i atëhershëm i Drejtësisë, Adnan Jashari pat mbështetur publikisht këtë stemë.

“Pamja e stemës së re në vete ndërthur të kaluarën e përbashkët të të gjitha popujve dhe kulturave në vendin tonë si dhe idenë e orientimit demokratik evropian. Duke u kujdesur për atë që bashkon dhe duke patur parasysh elementet e heraldikës së stemave edhe evropiane, propozimi i qeverisë së Maqedonisë për Stemën e re paraqet luanin e kuq ne një sfond të verdh, simbole këto qe i hasim që nga antika e deri te familjet e mëdha feudale shqiptare. Kurora e kalasë me pesë elementet përcjellëse simbolizon bashkëjetesën e kulturave dhe qytetërimeve iliro-dardane, prandaj me bindjen më të mirë se jemi duke bërë propozim të qëlluar dhe të qëndrueshëm shpresoj se edhe debati publik që do organizohet me këtë rast do e arsyetojë nevojën e sjelljes së këtij ligjit aq të rëndësishëm për rrumbullakësimin e shtetformësisë së RM-së. Me qëllimin më të mirë dhe përcaktimin e paluhatur për të patur një proces krejt transparent dhe kontribues në emër të ministrisë së drejtësisë si propozues formal mirëpresim çdo mendim, ide e sugjerim që do të dalë nga diskutimi i gjerë dhe gjithëpërfshirës”, pat deklaruar Jashari.

Komente dhe reagime rreth stemës së re kanë pasuar edhe nga PDSH. Shefi i grupit parlamentar të kësaj partie, Imer Aliu pat reaguar përmes rrjeteve sociale.

“A ja vlejti? Kjo pyetje është për ata 153.000 votues të BDI-së, apo më saktë ata shqiptarët në këtë numër. A ja vlejti t’i jepet vota BDI-së që për çdo ditë të poshtëron, të nënçmon, të bën të ndjehesh i pavlerë, që të vjedh e të mashtron. Një poshtërim i madh ndaj shqiptarëve ka ndodhur në mbledhjen e fundit të qeverisë ku partnerët VMRO-BDI paskan miratuar vendim për ndryshime të reja kushtetuese me çka propozohet Stemë e re shtetërore me luanin në te. Me këtë stemë Jo që nuk bëhet deetnizimi i simboleve shtetërore por ndodh e kundërta, propozohet një simbol partiak dhe tërësisht njëetnik për simbol shtetërorë!”, reagoi Imer Aliu.

Ndryshe burime partiake thonë se mbledhja e kryesisë së BDI-së ku është dashur të miratohet stema me luan është ndërprerë, por zyrtarisht nuk është mbyllur asnjëherë, që do të thotë se ajo mund të rikonvokohet sërish. (a.h.)


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu