A e dini pse aeroplanët kanë ngjyrë të bardhë?

A keni qenë ndonjëherë kureshtarë të dini pse të gjithë aeroplanët janë të ngjyrosur me ngjyrë të bardhë? Kjo është shkenca prapa saj!
Ngjyra e bardhë nuk ka shans të fshihet

Pasi i ekspozohet shumë diellit gjatë fluturimeve, ngjyrat e tjera ka shumë gjasë se do të fshiheshin, përderisa rrezatimi UV godet ngjyrën dhe nxitë procesin e fshirjes së ngjyrës. Ndërsa për ngjyrën e bardhë, duhet më shumë kohë për t’u fshirë.

Ngjyra e bardhë ka përparësi termike

Objektet e ngjyrosura me ngjyra të tjera – jo të bardhë – e absorbojnë dritën dhe kështu nxehen më lehtë. Përderisa objektet me ngjyrë të bardhë reflektojnë rrezet e diellit kështu që drita nuk konvertohet në nxehtësi. Kjo mundëson që kabina e aeroplanit të mbetet më e freskët, transmeton Gazeta Express.

Ngjyra e bardhë ofron pamje më të mirë

Dukshmëria është një tjetër arsye për ngjyrën e bardhë. Po flasim për ndonjë gërvishtje, çarje apo dëmtim tjetër në trupin e aeroplanit. Trupi i bardhë e bën më të lehtë që të shihet nëse aeroplani është çarë apo gërvishtur, sidomos përreth dritareve kështu që problemet të evitohen.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu